Pratik Bilgiler Bir an nasıl yazılır? Bir an TDK sözlüğe göre doğru yazılışı...

Bir an nasıl yazılır? Bir an TDK sözlüğe göre doğru yazılışı...

Paylaş
Bir an nasıl yazılır? Bir an TDK sözlüğe göre doğru yazılışı...

Bir sözcüğün yazım şekli, yazım yanlışlarında en sık düşülen hatalardan biridir. Özellikle iki kelimenin birleşmesi ile oluşan sözcüklerin bitişik ya da ayrı yazılması en çok karıştırılan konudur. Bir kelimenin doğru yazımı ancak araştırarak ve bol bol yazım pratiği yapılarak öğrenilebilir. Sizler için bir an nasıl yazılır ve TDK sözlüğünde doğru yazım şekli nedir? sorularının yanıtlarını derledik.

Her sözcüğün belirli bir doğru yazım şekli vardır. Dilimizde yer alan kurallar ile bazı sözcükler cümle içinde kullanımda değişiklik gösterse de her birinin belirli bir yazım şekli bulunur. Bazı sözcükler ise iki ayrı kelimenin bir araya gelmesi ile oluşur. Bir an bu sözcüklerden biri olup yazımı karıştırılan sözcüklerin başında gelir.

Haberin Devamı

BİR AN NASIL YAZILIR?

Konuşma dilinde bir sözcüğün doğru ya da yanlış kullanımı pek fazla ayırt edilemese de yazı dilinde durum böyle değildir. Yazı dilinde noktalama işaretleri, kelimenin doğru yazımı ve yine kelimelerin ayrı ya da birleşik yazımı çok önemlidir.

Bu konuda en sık yapılan yanlış işe birleşik yazıların kelimelerin bazen ayrı yazılması, ayrı yazılması gerekenlerin de birleşik olarak yazılmasıdır. İki sözcükten oluşan kelimelerin birleşik ya da ayrı yazılması bol tekrar ve araştırma yapılarak çok kolay bir şekilde öğrenilebilir. Bir an kelimesi de iki sözcüğün bir araya gelerek oluşturduğu bir kelimedir.

Anlam olarak aniden olan ya da o anlık durumlarını ifade etmektedir. Bir an kelimesinin en çok karışan hatalı yazım şekilleri ise şunlardır; biran, bian ve bi an. Bu yazım şekillerinin aksine bir an kelimesi ayrı yazılır. Birleşik yazılması ya da harflerin eksik kullanılması kesinlikle yazım hatası olarak kabul edilir.

Haberin Devamı

BİR AN TDK SÖZLÜĞE GÖRE DOĞRU YAZILIŞI

Sözcüklerin kelime anlamı dışında doğru yazım şeklini öğrenmek için de Türk Dil Kurumu Sözlüğü en doğru bilgi veren kaynaktır. Bir an kelimesinin doğru yazımı içinde TDK sözlüğünde yararlanmakta fayda vardır. Bir an kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre doğru yazımı ayrı yazılışıdır. Yani bir an şeklinde olandır. Bu kelimenin biran şeklinde birleşik yazılması kesinlikle yazım yanlışı olarak kabul edilir.