Pratik Bilgiler Biyografi nedir, nasıl yazılır? Biyografi örnekleri...

Biyografi nedir, nasıl yazılır? Biyografi örnekleri...

Paylaş
Biyografi nedir, nasıl yazılır? Biyografi örnekleri...

Bir kişinin yaşamını ayrıntılı şekilde açıklayan edebiyat türü biyografi olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bu durum yaşam öyküsü olarak da ifade edilir. Biyografi nedir, nasıl yazılır? Biyografi örneklerini ayrıntıları ile derledik.

Biyografiler farklı biçimlerde ele alınır ve ifade edilir. Örneğin bir yazar kendi yaşam hikayesini ele almış ise o vakit bu durum otobiyografi olarak bilinir. Eğer şairlerin yaşam hikayesi anlatılıyor ise bu da tezkire olarak ifade edilmektedir. Eğitim, iş ve ölüm ile hayat gibi pek çok unsur ele alınarak günümüzde biyografi yazılır.

Haberin Devamı

 

BİYOGRAFİ NEDİR?

Biyografi bir kişinin hayatının ayrıntılı bir biçimde ele alınması ile beraber bunun edebiyat türü özünden açıklanmasıdır. Bu durum içerisindeki kişinin doğumundan itibaren yaşamış olduğu pek çok olay, iş hayatı, eğitim ve eserler gibi durumlar ön plana çıkar. Aynı zamanda bir yazar ya da bir kişi kendi biyografisini çıkarıyor ise o zaman bu da otobiyografi şeklinde ifade edilmektedir.

Bu durum şairlerin hayat hikayesi üzerinden ele alındığı zaman ise bu durum tezkire olarak bilinmektedir. Geçmişten günümüze kadar ulaşmış bu konuda pek çok önemli edebi eser olarak da bilinen biyografileri olduğunu söylemek mümkün. Hatta Bunlar roman şeklinde yine ele alınmak suretiyle farklı ve önemli isimler üzerinden de değerlendirilmiştir.

Haberin Devamı

 

 BİYOGRAFİ NASIL YAZILIR?

Belli başlı kriterler ele alınmak suretiyle biyografi yazılmaktadır. Tabii kriterler ile beraber biyografi kapsamında ele alınacak unsurlar ve kurallar bu konuda önemli yer taşır.

 - Öncelikle biyografisi yazılacak olan kişinin temel gerçeklerden daha fazlasının bilinmesi önemlidir.

 - Kişinin hayatı hakkında gerçekten ilginç olaylar ele alınmalıdır.

 - Aynı zamanda dikkate değer başarılar biyografide bulunmalıdır.

 - Sıkıntılı anlar ve dönüm noktaları yazılmalıdır.

 - Okuyucunun biyografi üzerinden karaktere yakın bakmasını sağlayacak detaylar bulunmalıdır.

 - Biyografisi yazılacak kişinin izni alınmalıdır.

 - Kişi hakkında detaylı bir araştırma yapılmalıdır.

 - Tez oluşturulmalıdır.

 - Kişisel olarak düşüncelerde biyografi içerisinde belli kısımlarda yer almalıdır.

Bu şekilde yukarıdaki örnekler ve kurallar ele alınmak suretiyle bir kişi ya da kişilerin biyografisi yazılabilir. Özellikle bu konuda tarihsel açıdan farklı dönemlerde yazılmış pek çok önemli biyografi olduğunu söylemek mümkün.

BİYOGRAFİ ÖRNEKLERİ

Geçmişten günümüze ulaşmış ve farklı dönemlerin önemli isimlerinin ele alındığı pek çok biyografi bulunmaktadır. Bunlar biyografi ile beraber aynı zamanda otobiyografi ve tezkire olarak da ele alınmıştır.

  •   Churchill; Bir hayat Martin Gilbert
  •  Hiçbir olağan zaman; Franklin ve Eleanor Roosevelt; Dünya Savaşı'nda ev cephesi tarafından, Doris Kearns Goodwin
  •  Güç Broker, Robert Caro
  •  Tevfik Fikret; devir, şahsiyet
  •  Turgut Uyar, edebiyatımızda isimler
  •  Bir bilim adamının romanı, Mustafa İnan’dan

 Bu şekilde yukarıda verilen pek çok farklı ve dünya çapında bilinen önemli biyografiler bulunmaktadır. Tabii tarihin değişik dönemlerinde öne çıkmış oldukça önemli saygı ve büyük Türk biyografilerinde bulunduğunu söylemek mümkündür.

Haberin Devamı