Pratik Bilgiler Carpe Diem ne demek, Türkçesi nedir?

Carpe Diem ne demek, Türkçesi nedir?

Paylaş
Carpe Diem ne demek, Türkçesi nedir?

Genelde sosyal medya dünyasında ya da izlediğimiz dizi ya da filmlerde karşımıza çıkan Carpe diem çok fazla merak edilen ve anlamı araştırılan bir kavramdır. Son dönemlerde çok fazla popüler olan Carpe diem kelimesinin anlamı ya da Türkçedeki karşılığını Posta.com.tr okurları için derledik.

Genel tanımlamada anı yaşamak şeklinde bilinen Carpe diem, tam olarak da Türkçe karşılığı “günü yakala” şeklinde çevrilir.

Haberin Devamı

Carpe Diem ne demek?

Carpe diem, milattan 23 yıl önce duyulmaya başlanan ve Latin edebiyatında yer alan çok önemli ozanlardan biri olan Horatius’un yazmış olduğu yapıtların dizelerinde geçer. Ülkemizde de karşılığı “Günü Yakala” şeklinde tanımlanır.

Bu kapsamda düşünecek olursak da popüler kültür üzerinden ve halk dili ile yorumlanırsa, anın tadını çıkarma ya da günün gün etme şeklinde anlamlar içerir. Fakat günümüzde değişiklik gösteren ifadesi sebebi ile de gerçek anlamından çok büyük ölçüde uzaklaşır.

Carpe Diem Türkçesi nedir?

Carpe Diem doğrudan Türkçeye çevrildiği zaman, günü yakala anlamını içerse de ayrıntılı şekilde incelendiği zaman da oldukça önemli bir anlam içerdiğini söyleyebiliriz. Özellikle de günümüzün popüler dünyasında, umursamaz olan, kayıtsız olan, geleceğini düşünmeyen ya da hayatı çok fazla ciddiye almayan şeklinde ifadeler söz konusudur.

Haberin Devamı

Fakat bu anlam Carpe diem sözcüğünün tam gerçek ve derin anlamından çok uzaktır. Orijinal kitaptaki dizelerde bahsedilen anlam da bambaşkadır.

Carpe Diem ne anlama gelir, ne için kullanılır?

Orijinal kitaptaki genel anlamına bakıldığı zamanda, Carde diem günü yaşama, yarına da mümkün olduğunca az güvenme şeklinde tanımlanır. Genelde ilk bu dizelerde kullanılan kelime olan Carpe diem, temel anlamı düşünüldüğü zaman, geleceği çok fazla boşlamak olarak değil, bunun aksine geleceği daha emin adımlarla inşa etmek adına bugünden planlamalar yapmaktır.

Günümüz koşullarında şimdiden harekete geçmek, yaşamın tüm anlarını kıymetli bir hale getirmek şeklinde de söylenebilir. Bu şekilde anlamını düşündüğümüz zamanda yarın için kişileri nelerin beklediği de belirsiz olmaktadır. 

Genelde Carpe diem boş verme ya da umursamama gibi göründe de dizelerde kullanımı bu anlama gelmemektedir. Carpe Diem günü yakala şeklinde tanımlanırsa daha doğru olacaktır.