Pratik Bilgiler Cümle kelimesinin eş anlamlısı nedir? Cümlenin eş anlamlısı ne demek?

Cümle kelimesinin eş anlamlısı nedir? Cümlenin eş anlamlısı ne demek?

Paylaş
Cümle kelimesinin eş anlamlısı nedir? Cümlenin eş anlamlısı ne demek?

Cümle kelimesi ile karşılaşmamış olmak neredeyse imkansızdır. Çünkü cümle sözcüğü dilimizde herkes tarafından kullanılan ve duyulan sözcükler arasındadır. Özellikle de konuşmalarda ve yazışmalarda cümle kelimesi sık sık kullanılır. Cümle ile eş anlamlı olan kelimeler nelerdir ve hangi kelimeler eş anlamlıdır? Merak edilen soruların yanıtlarını Posta.com.tr okurları için derledik.

Cümle kelimesinin eş anlamlısı olan Türkçe kökenli sözcük tümce olarak karşımıza çıkar. Cümle ile Tümce sözcükleri aynı anlama sahiplerdir. Fakat yazılışları farklıdır yani eş anlamlılardır. 

Haberin Devamı

CÜMLE KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI NEDİR?

Dilimizde mecaz anlamlar, eş anlamlar, karşıt anlamlar ve yakın anlamlar vardır. Bazı kelimelerin tüm hepsi varken bazılarının mecaz anlamlısı ya da yakın anlamlısı olmayabilir. Eş anlamlı olan kelimeler farklı yazılsalar bile o kelimelerin aynı anlama sahip olduklarını gösterir.

Cümle kelimesi de sık sık kullanılan bir kelime olduğundan eş anlamlısı var mıdır yok mudur merak edilir ve internetten de araştırılır. Cümle kelimesi Arapça bir kökenlidir, eş anlamlısı olarak kabul edilen tümce kelimesi ise Türkçe kökenlidir.

Cümle kelimesinin yalnızca tek bir eş anlamlı kelimesi yoktur. Bütün ve herkes kelimeleri de cümle kelimesi herkes anlamında da kullanıldığından eş anlamlıları olarak kabul edilir. 

Haberin Devamı

CÜMLENİN EŞ ANLAMLISI NE DEMEK?

Türkçede eş anlamlı olarak kabul edilen kelimeler farklı yazılırlar fakat anlam olarak aynı anlamı ifade ederler.

Cümle kelimesi de dilimizde eş anlamlısı olan kelimelerden biridir. Cümle kelimesi hem Türkçedeki cümle hem de herkes anlamında kullanılabilen bir kelimedir. Yani cümle kelimesinin anlamının geniş olduğunu söylemek doğru olur.

Buna göre cümle kelimesi ilk anlamı ile tümce kelimesi ile eş anlamlı olur. Eğer herkes anlamında cümle sözcüğü kullanılırsa bütün ve herkes kelimeleri de cümle ile eş anlamlı olarak kabul edilebilir. Cümle, dilimizde sıklıkla kullanılan bir kelime olduğundan hem anlamını hem de mecaz anlamlılarını bilmek dilimiz hakkında bilgi sahibi olmak adına önemlidir.

CÜMLE İLE İLGİLİ ÖRNEKLER

  • Sakin ol ve benimle konuşurken ağzından çıkan cümlelere biraz dikkat et.
  • Cümlelerimi sen de o kadar uzakta duyabiliyor musun?
  • Anlamlı cümleler kurmayı başarırsan belki seni daha rahat anlayabiliriz. 
  • Cümle alem anladı da bir sen anlayamadın beni.