Pratik Bilgiler Çalışkan zıt anlamlısı nedir? Çalışkan kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir?

Çalışkan zıt anlamlısı nedir? Çalışkan kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir?

Paylaş
Çalışkan zıt anlamlısı nedir? Çalışkan kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir?

En sık duyulan kelimedir çalışkan olmak. Çocukluktan itibaren çalış, çalışkan ol, çok çalış gibi tavsiyeler benliklere yer etmiştir. İşini kurallara uygun yapmak, dersini zamanında ve gününde tamamlamak çalışkanların işidir. Hızlı ve çok çalışmak çalışkanlık değil plansız çalışmaktır. Pratik olmak, kurallarına uygun çalışmak, uzun süre yapılacak işleri veya dersleri kısa zamanda yapmak da tembellik değildir. Çalışkan Zıt Anlamlısı Nedir? Çalışkan Kelimesinin Karşıt Anlamlıları Nelerdir? Merak edilen tüm detayları Posta.com.tr okurları için derledik.

Başladığı işi bitirmeyen, verilen görevi yerine getirmeyen veya görev olarak üzerine aldığı işi tamamlamayan çalışkan olmayandır. Bir diğer deyişle tembeldir.

Haberin Devamı

ÇALIŞKAN ZIT ANLAMLISI NEDİR?

Türk Dil Kurumundaki tanımına göre çalışkan kelimesinin zıttı "tembel" veya "tembellik etmek" anlamına geliyor. Demek ki verilen görevden kaçmak, zamanında işini bitirememek tembellikten veya üşengeçlikten ileri gelmektedir. Çalışkan insanlar her zaman örnek gösterilir, ancak tembel olanlar için bu örnekleme yapılmaz.

Bir diğer tanımıyla "tembelce davranmak" veya "tembellik etmek" de çalışkan olmanın önünde bir olumsuzluk olarak tanımlanır. İş yapmayı sevmeyen kimseler olarak karşımıza çıkan tembeller çalışkanlığın karşısında zıt örnek olarak dururlar.

ÇALIŞKAN KELİMESİNİN KARŞIT ANLAMLARI NELERDİR?

Ödevlerini zamanında yapan, görevini yerine getiren ve başladığı işi her ne olursa olsun bitirmeye gayret eden insanların zıttına, tembeller tam tersi çalışırlar. Karşıt anlamlarda tanımlamak gerekirse, tembel kelimesi tek olarak yalın kalır.

Haberin Devamı

Okulda, sosyal çevrede, iş yerinde her zaman iş yapmayı sevmeyen insanlar vardır. Bir üretim sürecinde tanımlanmış ve entegre edilmiş ortamda yeterli iş üretemeyen, az iş çıkaran kimseler çalışkan değil, tam zıttı tembeldir. 

HER TEMBEL ÇALIŞKAN DEĞİL MİDİR? 

Teknik olarak tembeller çalışkan değildir. Bir işi kuralının dışına çıkarak nasıl kısa yoldan tamamlayacağını düşündüğü gibi, yaptığı işin veya kuralın gereksiz olduğunu düşünerek hem kendi hem de çevresindeki insanların da motivasyonlarını düşürürler. 

Çaba göstermeyen, zorluklar karşısında pes eden, sorunlardan kaçan kimselerdir tembeller. Üstün gayret ve tam motivasyonla işlerini halleden çalışkanlara nazaran tembeller yaptıkları işte veya çalıştıkları derste çok yorulurlar, hatta yarım bırakırlar.

Tıp dilinde de çalışkan ve tembel organlar olarak bazı hastalıklar tanımlanır. Göz tembelliği denilen sendrom da sürekli ekrana bakmaktan kaynaklı yeteri kadar göz kırpmamaktan ileri gelen bir rahatsızlık olarak tanımlanır. Tembel insanlar örnek olarak gösterilmediği gibi, onlara önemli görevler de verilmez.