Pratik Bilgiler Delalet nedir? Delalet ne demek TDK? Delalet sözlük anlamı...

Delalet nedir? Delalet ne demek TDK? Delalet sözlük anlamı...

Paylaş
Delalet nedir? Delalet ne demek TDK? Delalet sözlük anlamı...

Arapçada, delil kelimesi hem rehber hem de kanıt anlamına gelir. Mahkemelerde kararı etkileyen her türlü resim, belge ve yazı "delil" olarak nitelendirilir. Bu sözcükten türetilen delalet ise yol göstermek ve rehberlik etmek demektir. Kelime mecazen, öncülük etmek, gerçeği göstermek ve hak ile batılı ayırmak manasında kullanılır. Örneğin; tüm peygamberler ve veliler, insanlara delalet etmiştir. Delalet kelimesi hakkında merak edilenleri Posta.com.tr okurları için derledik.

Hem yazılışları hem de okunuşları birbirine benzediği için "delalet" ve "dalalet" sözcükleri birbiriyle karıştırılır. Dalalet, yoldan çıkarmak, saptırmak, birini iyilik yapmaktan men edip kötülüğe sevk etmek anlamına gelir. Hidayet ile dalalet kelimeleri zıt anlamlıdır. 

Haberin Devamı

DELALET NEDİR?

Delalet sözcüğü, yol göstermek manasına gelir. Yol gösteren kişilere ise delil denir. Osmanlı döneminde hacılara rehberlik eden kişiler için de aynı kelime kullanılır.

Delil olarak nitelendirilen kişilerin rehberlik yaptıkları bölgeye vakıf olmaları gerekir. Öncülük ettikleri kafileyi hedeflerine zamanında ulaştırmak için, tüm ana ve tali yolları bilmeleri şarttır. 

"Delalet etmek" fiili göstermek manasında da kullanılır. Örneğin "rüyada buğday görmek hayırlı bir kısmete delalet eder." 

DELALET NE DEMEK TDK?

TDK'ya göre delalet kelimesi iz, işaret ve belirti anlamına gelir. Delaletler, bir şeyi açıklamak ya da kanıtlamak için kullanılır. Örneğin bir kişi suçsuz olduğunu ispat etmek için, olay yerinde başka bir yerde olduğunu kanıtlar. Bu kanıt, mahkeme huzurunda "delil" ya da "delalet" olarak kabul edilir. 

Haberin Devamı

AYNI ANLAMA GELEN SÖZCÜKLER ŞUNLARDIR:

1- Nişan - Ayırt edici fark ve belirti anlamına gelir. Nişan kelimesinin yan anlamı madalyadır. 

2- Alamet - Bir şeyi anlamak ve göstermek için kullanılan tüm yazılı ve görsel delillere alamet denir. 

3- Burhan - Erkek ismi olarak da kullanılan burhan, karşı konulması mümkün olmayan kesin kanıt demektir. 

4- Hüccet - Hüccet hem delil hem de belge manasına gelir. 

DELALET SÖZLÜK ANLAMI

Delalet kelimesinin sözlük anlamı rehberlik ve aracılık etmektir. Bu kelime rütbe, kanıt ve ispat manasında da kullanılır. 

Örnek Cümle: 

"Bana delalet etmeseydin yürüdüğüm bu uzun yolda kaybolup gidecektim."