Pratik Bilgiler Destan örnekleri... En bilinen Türk destanları ve dünya destanları...

Destan örnekleri... En bilinen Türk destanları ve dünya destanları...

Paylaş
Destan örnekleri... En bilinen Türk destanları ve dünya destanları...

Tarih öncesi yer alan tanrılar ve tanrıçalar, yiğitler, kahramanlar ve yarı tanrılar üzerine olağanüstü öyküleyici biçimde koşuk olarak ele alınan yazınsal türler destan olarak bilinir. Destan örnekleri... En bilinen Türk destanları ve dünya destanları hakkında merak edilen tüm detaylar.

Hem Türk dünyasında hem de dünyanın birçok farklı ülkesinde yazılmış önemli destanlar bulunur. Bu destanlar farklı uygarlıklara sahip ve abartılmış şekilde olağanüstü etkilerle kaleme alınarak yazınsal bir tür şeklinde öne çıkar.

Haberin Devamı

Destan Örnekleri

Antik dönemden günümüze kadar gelen bu konuda pek çok önemli destan olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle bu konuda tarihte bilinen ilk destan yaratılış destanıdır. Dünya çapında bilinen bu destan taşımış olduğu öykü ile beraber olağanüstü bir etki yaratır. Aynı zamanda Türk destanları içerisinde Alper Tunga, Göç Destanı, Danişment Gazi Destanı gibi farklı dönemlerden pek çok destan yer almaktadır.

Yine dünya çapında Nuh'un Gemisi Destanı ya da İlyada Destanı ile Odise Destanı örnekler de bu konuda öne çıkmaktadır. Günümüzde hala bu önemli destanlar okunmakta ve hatta dizi veya film üzerinden değerlendirilmektedir.

En Bilinen Türk Destanları ve Dünya Destanları

Hem Türk dünyası üzerinden hem de dünyanın değişik ülkeleri kapsamında birçok önemli destan öne çıkar. Bu en bilinen destanlar üstelik günümüzde hikaye, kitap ya da dizi ve film olarak ele alınmaktadır. Bu konuda öncülük olarak Türk destanları ele alındığında değişik dönemlerden oldukça fazla sayıda örnek bulunmaktadır.

Haberin Devamı

- Alp Er Tunga destanı

- Oğuz Kağan Destanı

- Göç Destanı

- Manas Destanı

- Battalgazi destanı

- Danişment Gazi Destanı

- Şahmeran Destanı

Bunlar İslamiyet öncesi ve İslamiyet sonrası ele alınan Türk destanları olarak öne çıkar. Elbette bunun gibi daha birçok farklı destan olduğunu söylemek mümkün. Bunlardan bazıları bilinmekte ve bazıları ise pek fazla dile getirilmemektedir. Türk destanları ile birlikte aynı zamanda dünya çapında bilinen önemli destanlar yer alır.

- Yaratılış destan

- İlyada destanı

- Odysse Destanı

- Şehname

- Gılgamış

- Ramayana

- Mahabharata

Bu şekilde yukarıda verilen destanları ile birlikte daha birçok değişik destan olduğunu söylemek gerekir. Çünkü her ülkenin kendi içerisinde sayısız destanı kültürleri üzerinden ön plana çıkar. Sadece kültür değil aynı zamanda tarihleri bakımından da önemli bir yere sahip olduğunu söylemek gerekir.

Dünya Tarihindeki En Eski Destan Nedir?

Söz konusu dünya tarihindeki en eski destan olduğu zaman bunun antik döneme uzandığını söylemek mümkün. Bu bağlamda antik Mezopotamya'dan günümüze ulaşan en eski edebi eser olarak da bilinen Gılgamış Destanı bu konuda öne çıkar.

Haberin Devamı

Hatta antik Mısır döneminden gelmiş yazılardan sonra edebi metin olarak da öne çıktığını söylemek mümkün. Bu sebepten dolayı tarih açısından Gılgamış Destanı büyük bir öneme sahiptir. Günümüzde hala hem okunmakta hem de eğitim alanında değerlendirilmektedir.