Pratik Bilgiler Edebiyatta Türkçülük Akımı Nedir, Temsilcileri Kimlerdir? Edebiyatta Türkçülük Akımı Eserleri Nelerdir?

Edebiyatta Türkçülük Akımı Nedir, Temsilcileri Kimlerdir? Edebiyatta Türkçülük Akımı Eserleri Nelerdir?

Paylaş
Edebiyatta Türkçülük Akımı Nedir, Temsilcileri Kimlerdir? Edebiyatta Türkçülük Akımı Eserleri Nelerdir?

Edebiyatta Türkçülük, Türk dilini savunan ve Türkçeye yabancı kelimelerin girmesini reddeden bir akımdır. Öncüleri arasında Ziya Gökalp, Ömer Seyfettin ve Yusuf Akçura bulunur. Bu fikirle Müslüman olan fakat Türk olmayan topluluklar ayrışmaya başlamıştır. Edebiyatta Türkçülük nedir, temsilcileri kimlerdir ve eserleri nelerdir sizler için ayrıntıları ile derledik.

Edebiyatta Türkçülük, Türk diline olan önemin artmasını savunmaktadır. Anadolu ağızlarına yönelme ve Türk dilinde sadeleşmeyi ön plana çıkarır.

Haberin Devamı

Edebiyatta Türkçülük Akımı Nedir, Temsilcileri Kimlerdir?

Türkçülük, dil, edebiyat ve tarih alanlarındaki çalışmalar ile ortaya çıkmıştır. Kültür hareketi olarak başlamış olan Türkçülük akımı zamanla siyasi bir nitelik kazanmaya başlamıştır. İlk çalışmalara Tanzimat döneminde başlanmıştır ve o dönemde Şemsettin Sami, Ali Suavi ve Ahmet Vefik Paşa Türkçülük alanında çalışmalar yapmışlardır.

İlk dernek 1908 senesinde kurulmuştur ve 1911 senesinde Türk Derneği adı ile bir dergi yayımlanmıştır. 1912 senesinde Türk ocağı kurulmuş ve 1913 senesinde de Halka doğru dergisi çıkarılmıştır. Ziya Gökalp ise Türkçülük akımını sosyolojik olarak incelemiş ve bir sistem haline getirmiştir.

Türkçülük akımı içerisinde en önemli isimler Ziya Gökalp, Ani Canip Yöntem, Mehmet Emin Yurdakul, Ahmet Hikmet Müftüoğlu ve Ömer Seyfettin vardır. Edebiyata yansıyan Türkçülük akımı dilde sadeleşmeye öncülük etmiş ve Yeni Lisan hareketi ile Türkçe kurallarını hakim alan eserler konulmuştur.

Haberin Devamı

Türkçenin zenginleştirilmesi için Anadolu Türkçesinden yararlanılması gerektiği savunulmuş ve Anadolu ağızları esas alınmıştır. Dilde sadeleşme benimsenmiş ve halk ile aydın arasındaki kopukluk da bu sayede azaltılacaktır.

Türkçülük, Edebiyatta sadeleşmeye öncülük etmiş ve edebiyatın yani sanatın halk için olduğu gerçeğini savunmuştur. Türk milletinin geleceğini Anadolu'nun belirleyeceğine inanılmış ve kardeşlik kültürü kabul edilmiştir.

Edebiyatta Türkçülük Akımı Eserleri Nelerdir?

Ziya Gökalp: Türkçülüğün öncüsü olarak kabul edilen Ziya Gökalp Türkleşmek, İslamlaşmak ve Muasırlaşmak ile Türkçülüğün Esasları adında iki eser kaleme almıştır.

Yusuf Akçura: Türkçülük akımının en önemli temsilcilerinden biridir. Yazdığı Üç Tarz-ı Siyaset eserinde Osmanlı devletindeki İslamcılık, Osmanlıcılık ve Türkçülük akımlarının incelemesini yapmıştır.

Gaspıralı İsmail: Çarlık Rusya'da Türk ve Müslüman toplumlarının modernleşmeye olan ihtiyacını dile getirmiş ve bunu Tercüman gazetesinde yayınlamıştır.

Türkçülüğün Özellikleri Nelerdir?

Türk kültürünün içinde yetişmiş olan herkes Türk kabul edilir.

Farklı ırka ya da dine mensup olan kişiler eğer kendilerini Türk olarak kabul ediyorlarsa Türk sayılırlar.

Haberin Devamı

Yazı ve konuşma dili birleşmeli, dilde yer edinmiş kelimeler daha çok kullanılarak korunmalıdır.

Halkın sanat anlayışı medeni bir eğitimden geçirilmelidir.

Ahlakın yüksek erdemleri uygulanmalıdır.

Amaç demokrasiyi ve halk hükümetini korumaktır.

Milli ekonomi ve büyük bir sanayi gelişmiş ve çağdaş bir millet olmak için gereklidir.

Dil sadeleşmeli ve eserleri tüm Türk insanın anlaması sağlanmalıdır.

Türklerin binlerce yıllık geçmişi detaylı şekilde incelenmeli ve eğitim programları da özellikle buna göre hazırlanmalıdır.