Pratik Bilgiler Edebiyatta Osmanlıcılık Akımı Nedir, Temsilcileri Kimlerdir? Edebiyatta Osmanlıcılık Akımı Eserleri Nelerdir?

Edebiyatta Osmanlıcılık Akımı Nedir, Temsilcileri Kimlerdir? Edebiyatta Osmanlıcılık Akımı Eserleri Nelerdir?

Paylaş
Edebiyatta Osmanlıcılık Akımı Nedir, Temsilcileri Kimlerdir? Edebiyatta Osmanlıcılık Akımı Eserleri Nelerdir?

Edebiyatın çok derin bir dal olduğu bilinmektedir. Bunun yanında edebiyatı etkileyen birçok akım bulunmaktadır. Bunlardan biriside Osmanlıcılık olarak bilinir. Bu akımın temeli ise çok büyük bir Osmanlı Devleti oluşturmak şeklinde karşımıza çıkar. Edebiyatta Osmanlıcılık akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Edebiyatta Osmanlıcılık akımı eserleri nelerdir sizler için derledik.

Öncelikle Osmanlıcılık akımının aslında devleti güçlendirmek için ortaya çıktığı bilinmektedir. Ancak bu tarz akımlar aydınlar tarafından benimseniyordu. Buda edebiyat alanında etkili olan akımlardan birisinin Osmanlıcılık olduğuna işaret eder. Özellikle Jön Türkler, bu akımı benimsemiş ve yaygın hale gelmesini sağlamışlardır. Bunlar arasında Namık Kemal ve Ziya Paşa ön plana çıkmışlardır.

Haberin Devamı

Edebiyatta Osmanlıcılık Akımı Nedir, Temsilcileri Kimlerdir?

Osmanlıcılık, Osmanlı Devleti'nin büyüklüğünü ortaya koyan ve devletin sınırları içerisinde yaşayan herkesin aynı çatı altında olmasına inanan bir akımdır. Akımın temel düşüncesinin edebiyata yansıdığı da görülmektedir. Böylelikle birçok eserde Osmanlıcılık fikri ortaya çıkmıştır. Bu akıma kapılan önemli isimler eşliğinde Osmanlıcılık giderek daha yaygın bir hale gelmiştir.

Osmanlı Devleti için Türkçülük, İslamcılık ve Osmanlıcılık gibi birçok akımdan bahsetmek mümkündür. Bu akımlar aslında dönemin şartlarına göre benimsenmiştir. Buradan hareket ederek Osmanlıcılık hakkında bilgi sahibi olma şansı vardır. Osmanlı sınırları içinde bulunan tüm topluluklar arasında din, dil, mezhep ve ırk farkı gözetmemek akımın ana düşüncesi olmuştur.

Haberin Devamı

Fransız İhtilali'nin ardından dünya genelinde farklı düşünceler ortaya çıkmıştı. İnsanlar artık milliyetçilik fikrini inanmaya başlamışlardı. Buda Osmanlı Devleti toprakları üzerinde yaşayan farklı toplulukların kendi devletlerini kurma istekleri olmasına yol açmıştır. İşte bunu önlemek için Osmanlıcılık akımı önem arz etmekteydi. Osmanlıcılık akımı fikrini savunmuş isimler;

- Namık Kemal

- Fuat Paşa

- Mithat Paşa

- Ali Suavi

- Şinasi

Osmanlıcılık fikrinin yaygın olarak görülmeye başlaması ciddi derecede bir etki yaratmıştır. Ayrıca Osmanlı Devleti sahip olduğu büyüklüğü kullanarak toprakları üzerinde yaşayanları tek bir çatı altında birleştirmek istemiştir. Bu konuda aydınların olumlu bir etkisi olması beklenmiştir. Fikri savunan aydınlar yazmış oldukları eserlerle akıma ciddi derecede destek vermeyi başarmışlardır.

Edebiyatta Osmanlıcılık Akımı Eserleri Nelerdir?

Edebiyatta görülmüş olan akımlar arasında en önemlilerinden birisi Osmanlıcılık olarak bilinmektedir. Akımın temel amacı normalde oldukça etkiliydi. Çünkü buradaki amacın Osmanlı'yı ayakta tutacak bir yapısı vardı. Bu durum edebiyat içerisinde etkili olduktan sonra akıma uygun olan birçok önemli eser meydana çıkmıştır. Osmanlıcılık akımı ışığında yazılan eserler şöyledir;

Namık Kemal - Vatan Yahut Silistre

Şinasi - Durub-i Emsal-i Osmaniye

Haberin Devamı

Yusuf Akçura - Üç Tarz-ı Siyâset

Osmanlıcılık akımı Balkan Savaşları çıkana kadar etkisini korumuştur. Ancak 1912 yılında bu akım etkisini kaybetmeye başlamıştır. Artık ortaya çıkan akım ise İslamcılık olacaktı. Bunun yanında Osmanlıcılık akımının etkisi uzun süre devam etse de Balkan azınlıklarının düşmanlıkları neticesinde bu durum değişmiştir.