Eğitim - Kariyer Ebob Nasıl Bulunur? Ebob Hesaplama Formulü Ve Örnekleri...

Ebob Nasıl Bulunur? Ebob Hesaplama Formulü Ve Örnekleri...

Paylaş
Ebob Nasıl Bulunur? Ebob Hesaplama Formulü Ve Örnekleri...

Matematikte en çok karıştırılan konular içerisinde EBOB ve EKOK gelir. Ancak belli bazı işlemleri ele almak suretiyle bu iki durumu ayırmak mümkün. Ebob genelde en az 2 sayı ele almak suretiyle, sırayla asal çarpanlarına bölmek suretiyle sonuca gidilen bir işlemdir. Ebob nasıl bulunur? Ebob hesaplama formülü ve örnekleri hakkında merak edilenler.

Özellikle farklı seviyelerde birçok soru içerisinde öğrencilerin karşısına ebob çok çıkar. Belli bir pratik yapmak ve yine konuyu idrak etmek suretiyle bu işlemi kolayca sağlamak mümkündür. En az iki sayı ele alınarak bu sayıların asal çarpanlarına bölünmesi eşliğinde ebob bulunmaktadır. Bu bağlamda iki sayının da bölünmesi bitene kadar işlem yapılmaya devam edilir. Sonuç olarak gelinen durum noktasında son çarpım işlemi de yapılarak ebob miktarı elde edilir.

Haberin Devamı

Ebob Nasıl Bulunur?

En az iki farklı sayı ele alınmak suretiyle yan yana yazılır. Daha sonra aşağı doğru dik bir çizgi çekilerek sağ taraftan 2 ile bölünmeye başlanır. Bunun arkasından 3, 5 ve 7 gibi devam eder. Bu asal çarpanlar üzerinden sol taraftaki iki sayı bölünmesi bitene kadar durum sürer. Hemen arkasında kaç tane 2 ya da kaç tane 3 ve 5 olduğuna bağlı olarak sonuç alınır.

Tabii burada en önemli husus, bu bölme işleminde her ikisini de ortak şekilde bölen asal çarpanların ele alınmasıdır. Daha sonra bu asal çarpanlar birbiriyle çarpılarak ebob ortaya çıkarılmış olur. Genel çerçevede belli bir pratik yaptıktan sonra kolayca öğrenimi sağlanabilecek önemli matematik işlemleri içerisinde yer almaktadır.

Ebob Hesaplama Formülü ve Örnekleri

Özellikle ebob hesaplaması konusunda basit ve belirli bir formülü olduğunu söylemek mümkündür. Tabii bunu daha iyi anlayabilmek için mutlaka örnek üzerinden ifade etmek gerekir. Bu konuda bir örnek ele alarak kolayca ebob hesaplaması yapmak mümkün;

Haberin Devamı

30 60 | 2 *

15 30 | 2

15 15 | 3 *

5 5 | 5 *

1 1

Yukarıda olduğu gibi yıldız işareti ile işlenmiş olan sayılar, soldaki iki rakamı ortak şekilde bölünen sayılardır. Böylece bu rakamlar ele almak suretiyle ebob formülü üzerinden sonuç elde edilir.

Ebob formülü = 2 x 3 x 5 = 30

Bu şekilde sonucu kolayca bulunabilir. Tabii bazı durumlarda 2 ya da 3 ile beraber 5 sayılarının karesi veya küpü alınabilir. Yani aynı sayıdan birden fazla kez ortak bölme durumu ortaya çıkabilir. Böylece yukarıdaki işlemleri sağlayarak kolayca ebob sonucunu bulmak mümkündür.