Pratik Bilgiler Ekspresyonizm akımı nedir, Temsilcileri kimlerdir? Ekspresyonizm akımı eserleri nelerdir?

Ekspresyonizm akımı nedir, Temsilcileri kimlerdir? Ekspresyonizm akımı eserleri nelerdir?

Paylaş
Ekspresyonizm akımı nedir, Temsilcileri kimlerdir? Ekspresyonizm akımı eserleri nelerdir?

Ekspresyonizm akımı olarak bilinen dışavurumculuk veya anlatımcılık çok fazla sanatçının kullandığı tekniklerden biridir. Literatürde geçen bu sanat akımı farklı şekillerde anlatılmaktadır. Çağdaş resim sanatında oldukça büyük bir yere sahip olan bu akım 1890’larda Norveçli sanatçı Edvard Munch öncülüğünde ortaya çıkmıştır. Modern akım öncülerinden bir diğeri ise Avusturyalı Gustav Klimt'dir. Pek çok sanatçı eserlerinde bu dışavurumculuk tarzını benimsemiştir. Ekspresyonizm akımı nedir, temsilcileri kimlerdir ve bu akımın eserleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Dışavurumculuk çağdaş resim sanatının en önemli örneklerini içermektedir. Aynı şekilde empresyonizm ve natüralizm akımları da bu akımın içerisinde yer almaktadır. Ekonomik sıkıntılar ve politik çözümsüzlükler ile beraber ortaya çıkan bu akım modern sanatı benimsemiştir. 1890'lı yılların en önemli isimleri de bu akımın öncüleri arasında yer almıştır. Sanatçıdan sanatçıya değişen anlatma biçimleri ile literatüre uygun pek çok eser ortaya çıkmıştır. Edvard Munch, Gustav Klimt ve James Ensor bu akımın en önemli isimleri olarak bilinmektedir.

EKSPRESYONİZM AKIMI NEDİR?

Haberin Devamı


Ekspresyonizm akımı anlatımcılık ve dışavurumculuk olarak adlandırılan sanat akımlarından biridir. Sanat eserlerinde sıkça kullanılan örnekler de bu akımı temsil etmektedir. Pek çok sanatçı bu akıma uygun eserler ortaya çıkartmıştır. Çağdaş düşünce biçimini kavrayan bu akım ile edebiyat ve resim alanlarında pek çok eser meydana gelmiştir.

Gerçeğin farklı biçimleri eserlere yansıtılmaktadır. Aynı şekilde her sanatçının kendi içerisinde farklı bir düşünce ve anlatış şekli bulunmaktadır. Farklı üsluplara sahip olan sanatçılar bu akımın en iyi örneklerini de sanata dökmüştür.

EKSPRESYONİZM AKIMI TEMSİLCİLERİ KİMLERDİR?


Edvard Munch, Gustav Klimt ve James Ensor ekspresyonizm akımının önemli isimleri ve sanatçılarıdır. Sanatı ve sanat akımlarını araştıran, seven kişiler bu akımın örneklerini de incelemektedir. O zamanların politik iktidarsızlıkları ile mücadele eden sanatçıları farklı eserlerinde bu konuya değinmiştir.

Ekspresyonizm örneklerini inceleyen kişiler bu sanatı daha iyi kavramaktadır. Eserlerin her birinde bir dışavurum söz konusudur. Sanatçılar kendi görüşlerini hem edebiyat eserlerinde hem de resim sanatı içerisinde değişik şekillerde göstermektedir.

EKSPRESYONİZM AKIMI ESERLERİ NELERDİR?

Haberin Devamı

Ekspresyonizm akımı eserlerinin tamamı hem içsel hem de öznel olarak nitelendirilmiştir. Toplumca kabul edilmiş pek çok olayın anlatılma şekilleri olarak da bilinir. Bir çeşit o zamana karşı başkaldırış şeklinde nitelendirilmektedir. 1900 ve 1935'li yılların sanat akımlarından biri olarak doğa ve toplumu anlatan eserler ortaya çıkmıştır.

Bu akım aynı zamanda eski gelenekleri de anlatmaya yardımcı olan sanat akımlarından biridir. Alt tabaka olarak adlandırılan ve ilkel sanata uygun pek çok ürün ekspresyonizm akımı içerisinde görülmektedir. Dışavurumculuk güçlü anlatıma sahip eserler ile hazırlanmıştır.

Bu eserlerde kullanılan biçim çizgi ve doğadan bağımsız şekilde hazırlanmaktadır. Renkler tamamen doğal kullanılmıştır. Bu şekilde yapılan eserlerde duygusal tepkileri daha net ifade etmek mümkün hale gelmiştir.

Haberin Devamı