Pratik Bilgiler En iyi mutasyon örnekleri...Mutosyan nedir, neye denir?

En iyi mutasyon örnekleri...Mutosyan nedir, neye denir?

Paylaş
En iyi mutasyon örnekleri...Mutosyan nedir, neye denir?

Bir canlı genomu içerisinde DNA ya da RNA üzerinden yaşanan kalıcı değişim mutasyon olarak ifade edilir. Birçok farklı canlı üzerinde yaşanan en önemli değişimler içerisinde yer alır. En iyi mutasyon örnekleri... Mutasyon nedir, neye denir? Mutasyon hakkında merak edilenler.

Mutasyon canlı yaşamın bir döngüsü olarak önemli yere sahiptir. Farklı canlılarda değişik süreçler içerisinde DNA ve RNA’daki kalıcı değişimler olarak ön plana çıkar. Aynı zamanda doğa üzerinden birçok farklı örnek ele almak mümkündür.

Haberin Devamı

 EN İYİ MUTASYON ÖRNEKLERİ

Birçok farklı örnek ele almak suretiyle değişik canlılar üzerinden mutasyonlar ele alınır. Bu mutasyonlar aynı zamanda yaşamın devam edebilmesi ve hayata karşı direnç oluşturma noktasında önemli potansiyel teşkil eder. Bunlardan bazıları faydalı bazıları ise zararlı şekilde öne çıkar.

  •  HIV (AIDS) virüsü direnci
  •  Orak hücre anemisi
  •  E. coli Bakterilerinde sıcaklığa bağlı olarak evrimleşme
  •  Bu şekilde yukarıda verilen örnekte olduğu gibi daha oldukça fazla sayıda mutasyon seçeneği olduğunu söylemek mümkün. Özellikle de yaşamın devam edebilmesi ve hayatın sürdürülmesi noktasında mutasyonun önemi oldukça büyüktür.

 MUTASYON NEDİR?

 Bir canlı günümü kapsamında RNA ya da DNA içerisinde kalıcı değişiklik mutasyon olarak bilinmektedir. Yaşanan bu değişiklik ile beraber artık bu farklılık canlı üzerinde aktarılır. Bir sonraki nesle aktarılması ile beraber bu durumun kalıcı olduğu öne çıkar.

Özellikle fiziksel olarak önemli bir görsel değişim kapsamında mutasyon yaşandığını söylemek mümkün. Böylece hayata ve yaşama dair canlının direnci çok daha güçlü hale gelir. Tabii bu durum bazı zamanlarda konaklama üzerinden diğer canlıya zarar verebilir.

Haberin Devamı

MUTASYON NEYE DENİR?

 Mutasyon genetik üzerinden yaşanan bir durumdur. Bir canlı genomu üzerinde meydana gelen RNA ve DNA üzerindeki kalıcı değişiklikler anlamına gelir. Bu değişiklik yapılan durum ile beraber bir daha geri dönüşü olmayan bir unsuru ortaya çıkarır. Bazı durumlarda faydalı bazı durumlarda ise diğer canlılar için zararlı bir durum olarak ifade edilebilir.

Aynı zamanda bazen mutasyon nadir de olsa geri dönüş yapabilir. Yani nadir durumlarda bazen mutasyon eski haline gelebilir. Ancak bu durum çok istisnai olaylar için söz konusudur. Bunun dışında RNA ve DNA üzerinde yaşanan kalıcı değişim bir sonraki nesle aktarım üzerinden devam eder.

 

FAYDALI MUTASYON NEDİR?

 Herhangi bir canlı üzerinde eğer o canlı için yararlı bir durum olarak öne çıkıyorsa bu faydalı mutasyon olarak ifade edilir. Bu durum bütün değişik hayvan türleri ve bitki çeşitleri ile birlikte insanlar üzerinden ele alınır.

 Bu durum bireysel olarak canlının yaşamını daha iyi hale getirir ve aynı zamanda dış ortama karşı direncini arttırır. Bu durum bireysel açıdan faydalı mutasyon olsa bile, başka canlılar için konak üzerinden zararlı bir durum olarak öne çıkabilir.