Pratik Bilgiler Fesatlık nedir? Fesatlık ne demek TDK? Fesatlık sözlük anlamı...

Fesatlık nedir? Fesatlık ne demek TDK? Fesatlık sözlük anlamı...

Paylaş
Fesatlık nedir? Fesatlık ne demek TDK? Fesatlık sözlük anlamı...

Bir şeyin doğal halini koruyamayıp bozulmasına fesatlık denir. Fesat, hem doğal nedenlerle hem de beşeri faktörlerle ortaya çıkabilir. Örneğin deprem ya da kıtlık doğal nedenken; savaş fesatlığın beşerî nedenlerinden biridir. Kelimenin ikinci anlamı ise kargaşadır. Fesatlık, genellikle geniş kitleleri etkiler. Ehl-i fesat ve erbab-ı fesat gibi tamlamalar da aynı manada kullanılır. Fesatlık nedir? Fesatlık yapana ne denir sizler için derledik.

Edebiyatta anlaşılması güç ifadeler kullanıp metnin yapısını bozmaya fesad-ı telif denir. Bu tür eserlerde, çok fazla kelime kalabalığı ve anlatım bozukluğu vardır.

Haberin Devamı

FESATLIK NEDİR?

Fesatlık, iyiden kötüye doğru gitme, bozulma ve yozlaşma anlamına gelir. Kelimenin fiil hali ifsat etmek" şeklinde yazılır. İfsat etmek fiilinin ilk anlamı, bozmaktır. Bu sözcük, kargaşa çıkarmak, insanların arasını bozmak ve huzurunu kaçırmak manasında da kullanılır.

Örnek Cümle: "Dış güçlerin etkisiyle ifsat edilen toplumlar, uzun yıllar boyunca toparlanamazlar."

FESATLIK NE DEMEK TDK?

Fesatlık kelimesi, halk arasında farklı anlamlarda kullanılır. TDK'ya göre fesatlık sözcüğünün anlamı bozgunculuktur. Bu kelime halk arasında ise kötülük ve şer manasında kullanılmaktadır. Özellikle toplumda infiale ve karmaşa yol açan, planlı ve sistemli kötülükler fesatlık olarak nitelendirilir. Eşlerin ve dostların arasını açmak da aynı şekilde tanımlanır.

Haberin Devamı

 FESATLIK İLE EŞ ANLAMLI SÖZCÜKLER ŞUNLARDIR:

 1- Fitne

Halkı galeyana getiren her türlü eylem fitne olarak nitelendirilir. Kelimenin "fitne fücur" şeklindeki kullanımı da yaygındır.

 2- Hasetlik

Hasetlik hem içten içe beslenen gizli düşmanlık hem de kötülük anlamına gelir.

 3- Habaset

 Kötülük ve alçaklık manasına gelen habaset kelimesi, Arapça kökenlidir.

FESATLIK SÖZLÜK ANLAMI

Fesatlık kelimesinin sözlük anlamı, toplumun iç dengelerini bozacak davranışlar sergilemek ve kötülük yapmaktır. Ne olursa olsun, yaşanan olaylara hep kötü tarafından bakan kişilere fesat denir. "Fesat kumkuması" ise aklı fikri kötülükte olan kişiler için kullanılır. Müfsit ile fesat eş anlamlıdır. Bu kişilerin ortak özelliği, başkalarının mutluluğunu ve başarılarını kıskanmak ve ara bozuculuk yapmaktır.

 Örnek Cümleler: 

 1- Göz göre göre fesatlık yaparak kendisini gülünç duruma düşürdüğünün farkında değil.

 2- İşi gücü fesatlık olan insanlardan uzak durmalısın.