Pratik Bilgiler Gaflet nedir? Gaflet ne demek TDK? Gaflete düşmek sözlük anlamı...

Gaflet nedir? Gaflet ne demek TDK? Gaflete düşmek sözlük anlamı...

Paylaş
Gaflet nedir? Gaflet ne demek TDK? Gaflete düşmek sözlük anlamı...

Gaflet, Arapça kökenli bir kelimedir ve Türkçeye Arapçadan geçmiştir. Gaflet kelimesinin TDK sözlük anlamı boş bulunma ya da dalgınlık anlamlarına gelir. Gaflet daha çok gaflete düşmek olarak kullanılır. Gaflet nedir ve gaflete düşmek sözlük anlamı ne demek sizler için ayrıntıları ile derledik.

Gaflet, boş bulunma, dikkatsizlik ya da ihtiyatsızlık anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Gaflet kelimesi dilimize Arapça dilinden gelmiştir.

Haberin Devamı

Gaflet nedir?

Gaflet, uzun senelerdir dilimizde sık sık karşılaşılan kelimelerden biridir. Kökeni çok eskilere dayanır ve Arapçadır. Arapça kökenli bir sözcük olan gaflet daha çok dini kitaplarda kullanılır. Gaflet, kelime anlamına bakıldığında aymazlık, dalgınlık, dikkatsizlik ya da boş bulunma anlamlarına gelir. Tek başına kullanılmasından daha çok gaflete düşmek söz grubu ile kullanılan bir kelimedir. Dini metinlerde dini bir terim olarak kullanıldığında da sorumluluklarını unutarak aymaz davranışlarda bulunmak anlamında kullanılır.

Gaflet ne demek TDK?

Türk Dil Kurumuna bakarak kelimelerin tüm anlamlarını bulmak mümkündür. Gaflet kelimesinin kökeni Arapçadır ve dilimize de Arapçadan gelmiştir. Gaflet, dikkatsizlik ya da bir an dalgın davranmak anlamında kullanılır. Genellikle gaflet kelimesi tek başına tek kelime olarak kullanılmaz. Gaflete düşmek olarak kullanılan kelimenin TDK sözlük anlamı boş bulunma ya da dikkatsizlik demektir.

Haberin Devamı

Gaflete düşmek sözlük anlamı

Gaflete düşmek, dünyevi sorumluluklarını unutmak, manevi sorumluluklarının farkında olmamak ve dalgın davranışlarda bulunmak demektir. Gaflete düşen kişiler genelde yanlış bir davranışta bulunur ya da her zamanki davranışlarından farklı olur. Gaflete düşmek bir deyim olarak da kullanılır. Gaflete düşmek, çevresinde olup bitenden habersiz olmak, dalgın olmak ya da gaflet içinde olmak demektir.

 Gaflete düşmek ile ilgili cümleler

- Gaflete düşmeden bütün dersleri başarılı bir şekilde geçmemiz lazım.

- Sonuçta bu senin vatan görevin olduğu için sakın gaflete düşme.

- Bir anlık gafletle bütün her şeyi silip atamazsın.

- Bir anda gaflete düştüm sonra da evin yolunu şaşırdım çünkü yanlış yoldan girmişim.

- Tedbirli davranıyorum çünkü bu sefer de gaflete düşerek onu haklı çıkarmak istemiyorum.

- Sınavda gaflete düşünce soruların numaralarını karıştırdım.

- Bir an gaflete düşünce son anda kaza yapmaktan kurtuldum.