Pratik Bilgiler Iban nedir, ne işe yarar? Iban numarası nasıl öğrenilir?

Iban nedir, ne işe yarar? Iban numarası nasıl öğrenilir?

Paylaş
Iban nedir, ne işe yarar? Iban numarası nasıl öğrenilir?

Bankacılık işlemlerinde en sık duyulan terimlerden birisi de İBAN olmaktadır. İBAN terimin ne işe yaradığını bilmek banka müşterileri için çok önemlidir. 2010 yılından beri ülkemizde bankacılık sektöründe kullanılan IBAN terimi ilk kez Avrupa Birliğinde ortaya çıkmış bir hesap numarası standardı olarak bilinmektedir. Peki IBAN nedir, ne işe yarar? IBAN numarası nasıl öğrenilir? İşte, IBAN hakkında merak edilen tüm detaylar.

IBAN teriminin açılımı ''International Bank Account Number'' olmaktadır. Türkçe anlamına bakıldığında ise ''Uluslararası Banka Hesap Numarası'' olmaktadır. İngilizce ifadesinin baş harfleri alınarak kısaca IBAN olarak kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

 

IBAN NEDİR?

Uluslararası standartlara sahip hesap numarasına IBAN adı verilmektedir. Her ülkenin IBAN uzunluğu farklı olmaktadır. Fakat en fazla 34 haneden oluşmaktadır. IBAN'ın amacı bankada bulunan her müşteri hesap numarasını uluslararası standartta tanımlamak için para transferlerinin hatasız bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktır. Bu nedenle hesabı bulunan vatandaşların her bankada IBAN numaraları da bulunmaktadır. 

01.01.2010 tarihinden sonra Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tebliği gereği IBAN kullanımı ülkemizde de zorunlu bir hale getirilmiştir. Avrupa Birliği düzenlemeleri ile ülkeler arası para transferlerinin gerçekleştirilmesi durumunda hızını ve kalitesini artırmak için ve maliyetleri daha düşürmek için Uluslararası Banka Hesap Numarası Standardı geliştirilmiştir. Buda IBAN olarak açıklanmaktadır.

Haberin Devamı

 

IBAN NE İŞE YARAR?

Ülkemizde IBAN numarası 26 haneden oluşmaktadır. İlk iki hane ülkemizin uluslararası kodu TR olmakla beraber daha sonra gelen iki ve beş hane sırası ile kontrol basamaklarını ve banka kodunu belirtmektedir. Ardından gelen haneler ise müşteri hesap numarasını ifade eder. 

Ülkemizde IBAN sayesinde para daha hızlı ve hatasız bir şekilde göndericinin hesabına aktarılmaktadır. Yurtiçi ve Yurtdışı para transferleri daha kolay ve güvenilir bir biçimde yapılmaktadır. Bu durum bekleme sürelerini kısalttığı ve transferlerin doğru adrese ulaşacağına ilişkin güven oluşturduğu için de müşteriler için olumlu bir durum yaratmaktadır.

 

IBAN NUMARASI NASIL ÖĞRENİLİR?

IBAN dünyadaki tüm banka hesapları içerisinde sadece bir hesabı işaret etmektedir. Bankada hesabı olan vatandaşlar IBAN numarasını nasıl öğreneceğini araştırmaktadır. IBAN numarasını bilmeyen kişiler hesabının bulunduğu banka şubesinden IBAN numarasını öğrenebilir. Bunun yanı sıra çağrı merkezleri veya bankanın internet sitesindeki hesaplama araçları aracılığı ile de IBAN numarası öğrenilmektedir.

IBAN numaraları müşterilere ait olan hesap numarasını tanımlamaktadır. Bu nedenle müşterilerin para transferlerinde her hesabı için bir IBAN'ı bulunmaktadır. Bir müşterinin birden fazla hesabı olabilir. Bu nedenle müşterilerin biden fazla IBAN'ı da olabilmektedir.

Haberin Devamı