Pratik Bilgiler İçtihat nedir? İçtihat ne demek TDK? İçtihat sözlük anlamı...

İçtihat nedir? İçtihat ne demek TDK? İçtihat sözlük anlamı...

Paylaş
İçtihat nedir? İçtihat ne demek TDK? İçtihat sözlük anlamı...

İçtihat kelimesi hukukta kullanılan bir terim olarak ön plana çıkar. Genelde herhangi bir görüş ve kararın açık olmadığı durumlarda, hâkim ya da hukukçunun kararından doğan sonuçlar şeklinde anlatılır. O yüzden resmi bir terim olarak değerlendirildiğini ifade etmek gerekir. İçtihat nedir? İçtihat ne demek TDK? İçtihat sözlük anlamı hakkında merak edilen ayrıntıları Posta.com.tr okurları için derledik.

Türkçede yerleşik olarak bulunan ve daha çok hukuk alanda değerlendirilen bir kelime olarak İçtihat sözcüğü öne çıkar. Bu kelime yapısı itibarıyla hukuktan doğan bir bazı olayların sonuçları bakımından, hâkim ve hukukçunun kararına bağlı şekilde ele alınır. Bu anlamı ile beraber resmi kaynaklar doğrultusunda hukuk açısından oldukça önemlidir.

Haberin Devamı

İÇTİHAT NEDİR?

Genel olarak İçtihat kelimesi hukuk alanında kullanılan bir sözcüktür. Kanun ya da örf ile adet üzerine kullanılacak olan kuralın açıkça ve tereddütsüz şekilde bulunmadığı konularda, hukukçu veya hâkimin düşüncelerinden doğan sonuç şeklinde ifade edilir. Yani bu doğrultuda hâkim veya hukukçunun vermiş olduğu kararlar üzerinden ele alınan bir sonuç olduğunu söylemek mümkün.

İÇTİHAT NE DEMEK TDK?

Türk Dil Kurumu bakımından İçtihat kelimesi, kanun kapsamında öne çıkan Kural için açıkça veya tereddütsüz biçimde bulunmadığı konular adına, hâkim veya hukukçunun düşüncelerinden ortaya çıkan bir karardır.

Özellikle bireysel olarak verilmesi gereken birtakım kararlar söz konusu olduğu vakit ele alınan bir durumdur. Bu durum hukuk üzerinden bakıldığı vakit ise içtihat kelimesi doğrultusunda ifade edilir. Taşımış olduğu bu anlamı ile birlikte Türkiye'de yerleşik bulunan ve resmi açıdan kullanılan bir kelimedir.

Haberin Devamı

İÇTİHAT SÖZLÜK ANLAMI

Sözlük anlamı bakımından İçtihat kelimesi hukuk alanında kullanılan terimi ile ön plana çıkar. Hukuk nezdinde öne çıkan kural, örf ya da adet üzerinden verilecek olan karar doğrultusunda, ucu açık olan kurallar için hâkim veya hukukçunun düşüncelerinden doğan sonuçtur.

Özellikle mahkemelerde ya da hukukçunun vereceği kararlar kapsamında resmi olarak değerlendirilen önemli terimler içerisinde yer alır. Günlük yaşamda Türkçede taşıdığı anlam ile tek başına veya cümle içerisinde kullanmak mümkün. Ancak özellikle resmî belgelerde öne çıkan ve değerlendirilen bir kelimedir.