Pratik Bilgiler İlk ve acil yardım nedir? İlk ve acil yardımlar mezunları ne iş yapar?

İlk ve acil yardım nedir? İlk ve acil yardımlar mezunları ne iş yapar?

Paylaş
İlk ve acil yardım nedir? İlk ve acil yardımlar mezunları ne iş yapar?

İlk ve acil yardım bölümü iki senelik bir önlisans bölümüdür. Bölümdeki amaç acil servis komuta merkezinin komutlarına göre bilgileri sağlık kuruluşlarına vermektir. Acil durumda olan hastalara ilk müdahaleyi yapmak da bu bölümün mezunlarının görevidir. İlk ve acil yardım nedir, bölümden mezun olanlar ne iş yaparlar? İşte, tüm detaylar.

İlk ve acil yardım bölümünden mezun olanlar sağlık kuruluşlarının acil bölümlerinde çalışabilir. 112 acil servis çağrı merkezinde de bu kişiler çalışabilirler.

Haberin Devamı

 İLK VE ACİL YARDIM NEDİR?

2 senelik bir ön lisans programı olan ilk ve acil yardım bölümü acil durumdaki hastalara ilk müdahaleyi yapmak için kişiler yetiştirmektir. Bu bölümden mezun olan öğrenciler bilgiler sağlık kuruluşlarına verirler ve acil durumu olan hastalara da yardımcı olurlar. Hastaların yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirmeleri için ilk müdahale ilk ve acil yardım mezunu kişiler tarafından yapılır.

Bu bölümü tercih edecek olan öğrencilerin sorumluluk sahibi, soğukkanlı, disiplinli ve iletişim yeteneği gelişmiş olması gerekir. Anlayışlı ve yardımsever olmak da bu bölümü meslek haline getirmek adına önemlidir. İlk ve acil yardım bölümünü başarılı bir şekilde bitiren öğrencilere paramedik unvanı verilir ve sağlık kuruluşlarında çalışabilirler. 

Haberin Devamı

İLK VE ACİL YARDIMLAR MEZUNLARI NE İŞ YAPAR?

İlk ve acil yardımlar bölümünden mezun olan kişiler ambulans hizmeti veren sağlık kuruluşlarında, 112 acil çağrı merkezilerinde ya da acil servislerde çalışabilir. Ayrıca özel ya da kamu hastanelerinde acil tıbbi tesislerinde paramedik olarak görev de alabilirler.

İlk ve acil yardım bölümünden mezun olan kişiler hastaları hastaneye uygun koşullara hazırlar, hastalara bakım yapar ya da 112 acil durum çağrılarına cevap verir. İlk ve acil yardımlar bölümüne girmek isteyenlerin bir önceki sene taban puanlarına bakmaları ve buna göre bir tercihte bulunmaları gerekir. 

İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ DERSLERİ NELERDİR?

İlk ve acil yardım bölümü öğrencilerine biyoloji ağırlıklı dersler verilir. İki senelik bir eğitim programı olan ilk ve acil yardım bölümünde acil sağlık hizmetleri, fizyoloji, acil hasta bakımı ve tıbbi terminoloji gibi dersler verilir.

Eğitim süresince alınacak diğer dersler ise sağlık hukuku, asepsi, elektrokardiyografi, travma, temel anatomi, meslek etiği, genel mikrobiyoloji, iş sağlığı ve güvenliği ile temel farmakoloji dersleridir. Bu dersler başta olmak üzere öğrencilere zorunlu ve seçmeli olarak farklı dersler de verilir. Başarılı bir şekilde mezun olan öğrenciler sağlık teknikerliği bölümünde paramedik olarak çalışma imkanına sahip olurlar.

Haberin Devamı