Pratik Bilgiler İltizam sistemi nedir? İltizam sisteminin özellikleri ve faydaları...

İltizam sistemi nedir? İltizam sisteminin özellikleri ve faydaları...

Paylaş
İltizam sistemi nedir? İltizam sisteminin özellikleri ve faydaları...

Osmanlı devletinin devlete ait olan vergileri toplamak için kişilere görev vermesi iltizam sistemi olarak karşımıza çıkar. İltizam sisteminde amaç vergilerin daha kolay toplanması olmuştur. Bu sayede Osmanlı devletinin ekonomisi de canlandırılmak istenmiştir. İltizam sisteminin özellikleri nelerdir ve devlete nasıl faydaları olmuştur?

Osmanlı devleti iltizam sistemi sayesinde gelirini artırmıştır. Ayrıca herhangi bir zaman kaybı olmadan vergileri toplama imkanına da sahip olmuştur. 

Haberin Devamı

 

İLTİZAM SİSTEMİ NEDİR?

İltizam sistemi Osmanlı devletinde uygulanmış olan bir vergi sistemi olarak karşımıza çıkar. İltizam sistemi ile devlete ait olan gelirlerin bir kısmı ihale ile kişilere belirli bedel karşılığında devredilir ve toplanır. Özellikle de devlete ait bazı gelirler uzun süreli anlaşmalar ile verilmiştir ve bu sayede denetimler de kişilere verilerek daha kolay bir hal almıştır.

İltizam sistemi Osmanlı devletine denetleme kolaylığı sağlamıştır ve aynı zamanda da hem zamandan hem de gelirden kazanç elde etmesine yardımcı olmuştur. Osmanlı devleti için vergi toplayan kişilere verilen isim de mültezim olmuştur. Mültezimler Osmanlı devleti için vergileri toplayan kişilerdir.

 

İLTİZAM SİSTEMİNİN ÖZELLİKLERİ

Haberin Devamı

İltizam sisteminin kullanılması ile ilgili bazı özellikler vardır. İltizam sisteminin devlet ekonomisine sağladığı katkılar da bulunmaktadır. Osmanlı döneminde toplanmış olan bir vergi sistemi olan iltizam sistemi ile vergilerin daha kolay toplanması amaçlanmıştır. İltizam sisteminde devlete ait olan gelirlerin bir kısmı bir bedel karşılığında kişilere aktarılır.

Bu aktarım ihale üzerinden gerçekleştirilir ve daha sonra da geliri alan kişilerden bu vergiler geri toplanır. İltizam sistemi 16. yüzyılda devletin ekonomik olarak zayıflaması ile ortaya çıkmış, II. Mahmut zamanında ise kaldırılmıştır. 

 

İLTİZAM SİSTEMİNİN FAYDALARI

Devletin hazinesine giren yıllık gelir iltizam sistemi sayesinde artmıştır

Osmanlı devleti halktan alması gereken vergileri bu sayede daha hızlı bir şekilde toplama fırsatı bulmuştur

Osmanlı devletinin ekonomisi iltizam sistemi ile canlanmıştır.

Verginin alındığı bölgedeki halk topraklarını daha sık işlemeye başlamıştır.

Vergiyi toplayan mültezimler sayesinde Osmanlı devleti bölgesel anlamda güç kazanmaya başlamıştır.

Osmanlı devletinin vergi toplamak için uğraşmasına gerek kalmamıştır.

 

 İLTİZAM SİSTEMİ NE ZAMAN KURULDU VE KALDIRILDI?

 İltizam sistemi Osmanlı devletinin 16. yüzyılda ekonomik olarak zayıf olması sebebiyle tımar sistemi yerine getirilmiş bir sistemdir. Fatih Sultan Mehmet döneminde uygulamaya koyulmuş bir sistemdir.

Haberin Devamı

 Uzun seneler boyunca kullanılmış olan iltizam sistemi 2. Mahmut zamanında ise kaldırılmıştır. Kaldırılmasının nedeni de uzun seneler boyunca kullanılan bu verginin kontrol altında tutulamaması olmuştur.