Pratik Bilgiler İnsan kaynakları yönetimi nedir, nasıl yapılır? İK yönetimi ne iş yapar?

İnsan kaynakları yönetimi nedir, nasıl yapılır? İK yönetimi ne iş yapar?

Paylaş
İnsan kaynakları yönetimi nedir, nasıl yapılır? İK yönetimi ne iş yapar?

Günümüzde önemli mesleklerden birisi insan kaynaklarıdır. İnsan kaynakları yönetimi, organizasyonlarda üretim ve hizmet sektörlerinde hedeflerine ulaşmak için kullanmak zorunda olunan birimdir. İnsan kaynakları yönetimi iş sektöründe önemli bir role sahiptir. İnsan kaynakları yönetimi nedir, nasıl yapılır, ilk yönetimi ne iş yapar sizler için derledik.

Maddi kaynakların güçlü ve yeterli olduğu alanlarda bile, insan kaynakları yeterli güçte olmalıdır. İnsan kaynakların yeterli bir güce sahip olması şarttır. İnsan kaynakları yöntemi, verimliliği arttırmak ve iş alanında rekabet üstünlüğünü sağlamak için olması gereken birimdir.

Haberin Devamı

İnsan Kaynakları Yönetimi Nedir?

İnsan kaynakları yönetimi, işe alınma sürecinden personelin çalışma koşullarına kadar kapsayan süreci yönetir. İnsan kaynakları yönetimi, personelin psikolojik durumu, memnuniyeti ve performansı gibi konularla da ilgilenir. Şirketin kurumsallaşma süreci ve değerlendirme faaliyetinde de önemli bir role sahiptir.

Üretimde elde edilen verimlilik ve kar etkisinde de insan kaynakları yönetimi oldukça etkilidir.

İnsan kaynakları alt ve üst yönetici arasında bir köprü görevi görmektedir. Bu birim şirketi her daim bir adım öne taşır. Geçen 20 yıl içerisinde insan kaynakları birimi birçok değişime uğrayarak artık daha etkin ve güçlü bir role sahiptir.

İnsan kaynakları şirketin bugününü ve geleceğini doğrudan etkiler. Şirkette çalışanların motivasyonunu, eğitimlerini ve aralarındaki iletişimi etkiler. Dolayısı ile insan kaynakları kendi görevini doğru yaptığı sürece bu şirket başarılı bir noktaya ulaşacaktır.

Haberin Devamı

İnsan Kaynakları Yönetimi Nasıl Yapılır?

İnsan kaynakları yönetimi, iş yerinde organize olmalıdır. Personelden sorumlu olan insan kaynakları yönetimi, işçilerin işe alımından itibaren, iş koşullarına kadar olan süreci yönetir. Aynı zamanda şirketin verimliliğini arttırmak için belli aralıklarla rapor düzenlemek de insan kaynakların sorumluluğundadır.

İşten giriş, çıkış, maaş ayarlanmaları gibi personel ile ilgili işlemler de insan kaynakları tarafından yapılıyor.

Orta ve büyük ölçekli iş yerlerinde insan kaynakları yönetimi bulunmalıdır. Hedefe ulaşmak, üretkenliği arttırmak için insan kaynakları yönetimi gerekli çalışmalar yapmalı. Özveri ve organizasyon becerisi gerektiren bir iş sektörüdür.

İK Yönetimi Ne İş Yapar?

İnsan kaynakları yönetimi, şirkette personelin durumundan sorumludur. Personelin maaş bordrosu düzenlemek, işe giriş çıkışları ayarlamak gibi personel işlemlerini insan kaynakları bölümü yapmaktadır. İnsan kaynakları iş yerinin verimliliğini arttırmak için gerekli adımlar atmalı.

İnsan kaynakları organize bir şekilde işlerini yapmalı. Personelin verimliliğini arttırmak adına, eğitimler düzenlemeli. Etik davranmak, personellerin sorunlarını çözmek, her zaman personelle iletişimde olmak önemli detaylardır.

Haberin Devamı

İdari işler, planlama, organizasyon, ücret yönetimi performans sistemi ve tahakkuk işlemlerinden de insan kaynakları birimi sorumludur.