Pratik Bilgiler İhbar tazminatı nedir? İhbar tazminatı nasıl hesaplanır?

İhbar tazminatı nedir? İhbar tazminatı nasıl hesaplanır?

Paylaş
İhbar tazminatı nedir? İhbar tazminatı nasıl hesaplanır?

Çalışan haklarının korunduğu kanunların bütünü iş hukuku çatısı altında incelenmektedir. İş hukuku bir çalışanın hak ve borçlarını düzenlerken işverenin işçiye olan hak ve borçlarını da düzenlemektedir. Bu bağlamda İhbar tazminatı işverenin işçiye ödemesi gereken ve işçiye karşı işverenin borcu olarak tanımlanmaktadır. İhbar tazminatı iş hukukunun belirlediği kanunlar çerçevesinde kurallara göre hesaplanmaktadır. İhbar tazminatı nedir? İhbar tazminatı nasıl hesaplanır? İşte, tüm detaylar.

İhbar tazminatı iş dünyasında üzerinde önemlilikle durulması gereken konular arasında yer almaktadır. Esasen çalışanlar yıl bazında işveren tarafından aylık brüt ücret karşılığında her ay olmak üzere karşılık ayrılmaktadır.

Haberin Devamı

İhbar Tazminatı Nedir?

Belirsiz süreli iş sözleşmelerinde ihbar tazminatı işçi ve işveren arasında işverenin borçlarından işçinin de haklarından olarak ifade edilmektedir. Asgari olarak en az 1 yılı dolduran her işçi ihbar tazminatı almaya hak kazanmaktadır. Bazı dönemlerde işe giriş çıkışların olması halinde işçiye ödenen tazminat ihbar tazminatı olarak ifade edilmektedir.

İhbar tazminatı alma hakkına detaylara bakılacak olursa öncelikle işçi eğer işten ayrılacağını haber vermeksizin işi bırakırsa bu durumda işçi işverene ihbar tazminatı ödemek durumunda kalacaktır.

Bir işçi yasal süre çerçevesinde işten ayrılacağını işverenine yazılı olarak bildirmesi halinde işçinin ihbar süresi çalışmaya başlar. Bu süre en az 4 hafta olarak belirlenmektedir. İhbar süresini çalışarak geçiren işçi son gün itibariyle ihbar tazminatını almaya hak kazanmış olacaktır.

Haberin Devamı

İhbar Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

İhbar tazminatı işçinin kıdemine bağlı olarak denk gelen bildirim sürecinin her haftası 7 gün olarak hesaplanır. Toplam ihbar gün sayısı ile brüt ödemelerin gün bazına düşen payı çarpılır. Bu hesaplama sonunda bir işçinin hak kazandığı ihbar tazminatı ortaya çıkmış olacaktır.

İhbar tazminat hesaplamasında işe giriş tarihi, işten çıkış tarihi, çalışma süresi, ihbar süresi ve brüt ücret bilgilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tip hesaplamalar yazılım programları üzerinden de sağlanmaktadır.

İhbar tazminat hesaplamaları iş yerine ait muhasebe birimi veya insan kaynakları birimi tarafından hesaplanmaktadır. Ayrıca belirli bir sayısının üzerinde işçi çalıştırılan iş yerlerinde bağımsız mali müşavirler tarafından hesaplamalar yapılmaktadır.

Kıdem tazminatı ile ihbar tazminatı arasındaki farklara bakılacak olursa; Kıdem tazminatı işçinin çalıştığı süre ve kıdemine göre hesaplanmaktadır.

İhbar Tazminatı ise iş hukuku kanunları çerçevesinde iş akdinin fesih edilmesi veya kendi isteği ile ayrılması sonucunda brüt ücret üzerinden hesaplanarak işçiye nakit olarak ödenmektedir. Yani bir işçi, işten ayrılırken hem kıdem hem de ihbar tazminatı talep etme hakkına, işverenin de bu borçlarını ödeme yükümlülüğüne sahiptir.

Haberin Devamı