Pratik Bilgiler Mani örnekleri... En güzel ve kısa mani örnekleri...

Mani örnekleri... En güzel ve kısa mani örnekleri...

Paylaş
Mani örnekleri... En güzel ve kısa mani örnekleri...

Söyleneni ve yazanı bilinmeyen, farklı dizelerden oluşan koşuk türü mani olarak bilinmektedir. Özellikle hem çocuklar hem de yetişkinlerin dile getirdiği en özel edebi sanat dalları içerisinde gelir. Mani örnekleri... En güzel ve kısa mani örneklerini sizler için derledik.

Geçmişten günümüze kadar ulaşmış birçok güzel ve ilginç maniler bulunmaktadır. Bu maniler kim tarafından yazıldığı ya da söylendiği bilinmeyen değişik dizilerden oluşmuş koşu türleridir.

Haberin Devamı

MANİ ÖRNEKLERİ

Başta aşk olmak üzere birçok farklı konuda yazılmış olan Halk Edebiyatı nazım biçimi mani olarak öne çıkar. Üstelik 7'den 70'e herkesin kullanabileceği günümüzde pek çok önemli ve keyifli maniler olduğunu söylemek gerekir. Diğer yanda maniler eğlenceli şiir türleri olarak da ele alınabilir.

 

 ‘’Seviyorum kimi

 En güzel birisini

 Nasıl anlatsam sana

 İlk harflerine baksana’’

 

 ‘’Ağaçta kestane

 Dökülür tane tane

 Benim bir arkadaşım var

 Dünyada bir tane’’

 

 ‘’Ağaçlar sıra sıra

 Sıralanmış duruyor

 Irmaktan akan sular

 Ayna gibi parlıyor’’

 

 Bu şekilde görüldüğü gibi daha birçok farklı birbirinden eğlenceli ve güzel maniler ele almak mümkün. Bazı maniler aşkı ele alırken bazıları ise arkadaşlığı, dostlu ve aile ile birlikte hayatı da ele almaktadır.

Haberin Devamı

 

 

 EN GÜZEL VE KISA MANİ ÖRNEKLERİ

 

 Özellikle günümüzde güzel ve birbirinden kısa maniler çok fazla tercih edilir. Aynı zamanda eğlenceli şiirler olarak da öne çıkabilecek maniler, birçok farklı alanda kullanılır.

 

 ‘’Akşamdan pilavı pişirdim

 Gene karnımı şişirdim

 Ben çok mani bilecektim ama

 Defteri yolda düşürdüm’’

 

 ‘’Ana seni severim

 Ellerinden öperim

 Ama sakın darıl

 Kısmetimi isterim’’

 

 ‘’İn Dereye Dereye

 İnemeyen atlasın

 Yarim ile ikimizi

 Çekemeyen çatlasın’’

 

 Görüldüğü gibi bu şekilde birbirinden değişik ve farklı alanlarda ele alınacak maniler kullanılabilir. Üstelik günümüzde hala manilerin değişik amaçları altında ve farklı yerlerde kullanıldığını ifade etmek mümkündür. Çünkü eğlenceli şekilde karşı tarafa bir durumu anlatmak için güzel bir etki oluşturmaktadır. Sadece kişiyi değil aynı zamanda bir ülkeye ya da bir olaya da atıfta bulunmak amaçlı eğlenceli şekilde mani kullanmak mümkün.

 

 

 MANİ HANGİ ALANLARDA KULLANILIR?

 

 Anonim halk edebiyatı olarak da bilinen mani, yazanı ya da söyleyeni bilinmeyen koşu türleri içerisinde bulunur. Oldukça uzun yıllara dayanan mani günümüzde birçok farklı seçenek üzerinden öne çıkar. Aynı zamanda bu sebepten dolayı farklı alanlarda yaygın şekilde kullanılır. Özellikle Aşk üzerinden çok fazla mani olduğunu söylemek mümkündür.

Haberin Devamı

 

 Diğer yandan sevgi ile beraber arkadaşlık ve dostluk Üzerine de yine mani bu alanda kullanılır. Diğer yandan iki dizelik,3 ya da 4 dizelik olarak kullanılması ile birlikte, ülke veya herhangi bir olaya da atıfta bulunmak mümkün. Genel çerçevede hemen her konuda mani yazmak ve söyleme durumu bulunuyor. Bu sebepten dolayı farklı alanlarda geçmişten günümüze ulaşmış birçok mani bulunur.