Pratik Bilgiler Makale yazı türü nedir, nasıl yazılır? En bilinen makale örnekleri nelerdir?

Makale yazı türü nedir, nasıl yazılır? En bilinen makale örnekleri nelerdir?

Paylaş
Makale yazı türü nedir, nasıl yazılır? En bilinen makale örnekleri nelerdir?

Herhangi bir konu üzerinden bir düşünce ya da bir olayı savunmak amaçlı ele alınan yazılar makale olarak dile getirilir. Gazete ve dergileri ile beraber günümüzde internet sitelerinde önemli yer taşır. Makale yazı türü nedir, nasıl yazılır? En bilinen makale örnekleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Makale artık hem gerçek mekanlı yapılarda hem de dijital dünyada önemli yer taşır. Yani dergiler ve gazete gibi önemli yerlerin yanı sıra, aynı zamanda internette pek çok site için vazgeçilmezdir. Bu konuda birçok farklı konu üzerinden değişik amaçlar altında kullanıldığını diye ifade etmek mümkün.

Haberin Devamı

 

 MAKALE YAZI TÜRÜ NEDİR?

 Makale yazı türü herhangi bir konu hakkında düşünce veya olayı savunmak ya da kanıtlamak amaçlı ele alınan yazı türleridir. Günümüzde birçok farklı alanda değişik konular üzerinden ele alınmak suretiyle değerlendirilir.

 Hem bir konu ya da olayı anlatmak hem de bir durumun reklamını ya da savunmasını gerçekleştirmek için değerlendirilir. Farklı türlerde ve değişik uzunluklarda kullanılabilir. Aynı zamanda makale yazı türleri artık dijital dünyada kendi kuralları üzerinden ele alınmak suretiyle hazırlanmaktadır.

 

MAKALE YAZI TÜRÜ NASIL YAZILIR?

Makale yazarken belli başlı kriterleri ele almak ve bunlara dikkat etmek gerekir. Böylece gerekli kuralları doğrultusunda ve doğru şekilde makale yazma şansı elde edilebilir.

Haberin Devamı

 - Anlatımda sadelik üzerinden belirli bir format ele alınmalıdır.

 - Özellikle somut özelliklerin ön plana çıkması gerekir.

 - Öne sürülmüş olan düşünce ve testler kanıtlarla desteklenmelidir.

 - Makale yazımı esnasında herhangi bir konu bulunmaz. Akla gelebilecek birçok farklı konu üzerinden bu durum ele alınabilir.

 - Gazete ve dergi ile beraber aynı zamanda internette kullanılır.

Bu gibi kurallar ve yapılar doğrultusunda makale yazı türleri değerlendirilmektedir. Özellikle yazılan yere bağlı olarak kurallara dikkat etmek çok önemlidir. Çünkü günümüzde artık makale dendiği zaman internet dünyasında ya da dergi ve gazetelerde farklı kuralları ile değerlendirilir.

 

EN BİLİNEN MAKALE ÖRNEKLERİ NELERDİR?

Akla gelebilecek olan birçok farklı tür üzerinden makale örnekleri ele alınabilir. Özellikle psikoloji, sosyoloji, tarih, ekonomi, muhasebe, tıp, felsefe ve hukuk ile siyaset gibi pek çok alanda ön plana çıktığını söylemek mümkün. Aynı zamanda en bilinen makale örnekleri reklam üzerinden de önemli bir yer taşımaktadır. Genelde sanal dünyada siteler içerisine eklenir.

Herhangi bir sektör üzerinden ürünü ya da hizmeti tanıtmak amaçlı ele alınır. Bunlar başlıklar ve alt başlıklar kullanmak suretiyle belirli bir teknik yapıya uygun biçimde ele alınır. Bu sebepten dolayı genel çerçevede akla gelebilecek olan her konu üzerinden makale ele almak mümkündür.

Haberin Devamı

 MAKALEDE ÖNEMLİ OLANLAR NELERDİR?

 Öncelikle makalenin kurallarına uygun şekilde yazmak çok önemlidir. Yukarıda verilen kuralların dışında aynı zamanda doğru başlıklar ve anahtar kelimeler de önemli yer taşır. Konuya uygun şekilde ve yazım kurallarına uyarak, makale insanların anlayacağı dilden yazılmalıdır.