Pratik Bilgiler Klasisizm akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Klasisizm akımı eserleri nelerdir?

Klasisizm akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Klasisizm akımı eserleri nelerdir?

Paylaş
Klasisizm akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Klasisizm akımı eserleri nelerdir?

Geçmiş yıllarda farklı dönemlere göre akımlar görüldüğü bilinmektedir. Her akımın belli başlı hatları ve temsilcileri vardır. Klasizm akımı ise akıl ve sağduyu temelinde gelişmiştir. Özellikle klasizm için tiyatro çok önemli olmuştur. Klasisizm akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Klasisizm akımı eserleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Akımlar içerisinde klasizm her zaman için farklı bir yerde bulunmuştur. Klasizm akımına destek veren isimler birçok eserle insanları etkilemeyi başarmışlardır. Bunun yanında klasizm akımı 17. yüzyılda oldukça önemli bir seviyeye ulaşmıştır. Tabi klasizm için asıl başlangıç 16. yüzyılın ikinci yarısı olarak bilinir. Ayrıca siyasal alanda temeli oluşan klasizm daha sonrasında edebiyat içerisinde önemi bir varlık göstermeyi başarmıştır.

Haberin Devamı

 

 

 KLASİSİZM AKIMI NEDİR, TEMSİLCİLERİ KİMLERDİR?

 

 Klasizm, evrensellik ve estetik açıdan etkili olan mükemmeliyetçi bir akım olarak bilinmektedir. Özellikle akıl ve sağduyu çerçevesinde kuralcı bir akım olduğu söylenebilir.

 

 François de Malherbe, 16. yüzyılın ikinci yarısında dili yabancı etkilerden arındırıp şiiri kurallarını belirginleştimeye çalışmıştır. İşte bu noktada klasizm akımı başlamıştır. Bunun ardından 17. yüzyılda klasizm akımı son derece dikkat çekici bir konuma gelmiştir.

 

 Ayrıca 17. yüzyılda Fransa'da monarşinin etkili olduğu görülmüştür. Böyle bir ortamda öncelikle siyasi alanda oluşan klasizm daha sonrasında edebiyat alanını etkisi altına almıştır. Klasizm akımının genel özellikleri;

Haberin Devamı

 

 - Konular, ağırlıklı olarak Latin ve Eski Yunan kaynaklarından alınmıştır.

 

 - Akıl ve sağduyu ön plana çıkmıştır.

 

 - İnsan doğası önemli görülmüştür.

 

 - Mükemmeliyetçilik ağır basmışrtır.

 

 - Anadil en güzel şekilde kullanılmaya çalışılmıştır.

 

 - Sanat sanat içindir görüşü hakim olmuştur.

 

 - Yapılarda sanatçıların kişiliklerini gizledikleri görülmüştür.

 

 - Kahramanlar ruhsal özellikleri ile ele alınmıştır.

 

 - Tiyatroda yer, zaman ve olay birliğine uyulmuştur.

 

 Klasizm akımını benimseyen kişiler arasında birçok ismi sayma şansı vardır. Ancak bunların bazıları daha çok ön planda olmayı başarmıştır. Klasizm akımı temsilcileri şöyledir;

 

 - Moliere

 

 - Blaise Pascal

 

 - John Milton

 

 - François de Malherbe

 

 - Montaigne

 

 Yukarıda yer alan isimlerin klasizm akımı için etkileri büyük olmuştur. Tabi klasizm akımı temsilcileri sadece bunlar ile sınırlı kalmamıştır. Daha birçok ismin klasizm akımını yansıtan eserler vermiş olduklarını söyleyebiliriz.

 

 

 KLASİSİZM AKIMI ESERLERİ NELERDİR?

 

 Klasizm akımına katılan isimlerin bu konuda birçok farklı çalışma yaptıkları görülmüştür. Özellikle verilen eserlerin temelinde klasizm akımının özelliklerini görmek zor olmamıştır. Üstelik klasizm akımını benimseyen isimlerin arasında kalemi güçlü olan birçok kişide vardı. Klasizm akımı eserlerinden bazıları;

 

 Moliere - Zoraki Tabip

 

 Descartes - Yöntem Üzerine Nutuk

Haberin Devamı

 

 Madam de la Fayette - Prenses de Clives

 

 Moliere - Hastalık Hastası

 

 Fenelon – Telemak

 

 Şinasi - Şair Evlenmesi

 

 Corneille – Horace

 

 La Fontaine – Fabller

 

 Le Bruyere – Karakterler

 

 Türk edebiyatına baktığımız zaman klasizm etkisi çok görülmemiştir. Ancak yine de Şinasi ve Ahmet Vefik Paşa klasizme uyan eserler vermişlerdir.