Pratik Bilgiler Mizan nedir? Mizan ne demek TDK? Mizan sözlük anlamı...

Mizan nedir? Mizan ne demek TDK? Mizan sözlük anlamı...

Paylaş
Mizan nedir? Mizan ne demek TDK? Mizan sözlük anlamı...

Mizan, ölçü birimidir. Terazi, kantar gibi ağırlık ölçü aletlerini ifade etmektedir. Mizan kelimesi, ticari faaliyetlerde bulunanların sıklıkla kullandığı bir terimdir. Günümüz dilinde muhasebe tanımı denilebilecek mizan, tüccar olarak faaliyet gösterenlerin hesap özeti de denilebilmektedir. Mizan nedir? Mizan ne demek TDK? Mizan sözlük anlamı nedir? İşte, posta.com.tr okurları için tüm detaylar.

Mizan, halk arasında sık kullanılan bir ölçü birimidir. Türkçeyi anlayıp sözcükleri anlamlandırarak kullanmak isteyenlerin merak konularından biri de mizan ölçü birimidir. Türkçe yabancı kaynaklardan aldığı kelimelerle oldukça zengin bir dildir. Yabancı kaynaklardan Türkçeye geçen pek çok kelimeden biri de mizan olarak bilinmektedir. Mizan Arapça kökenli bir sözcüktür ve Türkçe dilinde de özellikle ticari faaliyet alanlarında yaygın kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

MİZAN NEDİR?

Mizan ticari faaliyette bulunanların periyodik olarak yaptığı işin muhasebesi denilebilir. Ölçü aleti olarak da tanımlanabilen mizan, terazi- kantar gibi aletleri de tanımlamaktadır. Ölçü-tartı aleti olarak ifade edilen mizan Arapça kökenlidir. Arapçadan dilimize geçtikten sonra olduğu gibi kullanılmaktadır. Değişime uğramayan mizan sözcüğü tartı ve ölçü aleti teraziyi tanımlayabildiği gibi manevi değerlerin korunması gerektiğinin uyarısı olarak da algılanabilmektedir. Mizan, ölçüde adil olmanın önemi, haksız kazancın yanlışlığı gibi derin içeriğe sahip bir kelimedir.

MİZAN NE DEMEK TDK?

Mizan kelimesi bir ölçü aleti tanımlamasıdır. TDK sözlük anlamı, sağlama, ölçü-tartı aleti, terazi şeklinde görülmektedir. Ayrıca bir tüccarın ticari durumunun belgesi olarak tanımlanmaktadır. Periyodik olarak kontrol ettiği hesap özetidir. Mizan ölçüsü, tüccarın hem ticari faaliyetlerinin hem de vicdan ve merhamet duygularının muhasebesi olarak tanımlanabilecektir. Halk arasında yaygın kullanılan mizan ölçü aleti, ticaret ve gönül muhasebesi gibi ifadeler içermektedir. Edebi olarak kelimelerle uğraşanların da merak konusu olan yabancı kökenli sözcükler daha yoğun ilgi çekmektedir.

Haberin Devamı

MİZAN SÖZLÜK ANLAMI

Mizan kelimesinin sözlük anlamı ölçü aletidir. Terazi-tartı olarak tanımlanabilmektedir. Arapça kökenli bir sözcük olan Mizan Türkçe’ de aynı şekilde kullanılmaktadır. Mizan sözlük anlamı ve yaygın kullanımda olduğundan herkes tarafından bilinmektedir. Mizan aynı zamanda hak ve adalet temsili olarak da kullanılan bir tanımdır. Tüccarın eksiksiz tartması, haksızlık etmemesi konusunda uyarı olarak da ifade edilebilmektedir.