Pratik Bilgiler Sıdk nedir? Sıdk ne demek TDK? Sıdk sözlük anlamı...

Sıdk nedir? Sıdk ne demek TDK? Sıdk sözlük anlamı...

Paylaş
Sıdk nedir? Sıdk ne demek TDK? Sıdk sözlük anlamı...

632 yılında Hz. Muhammed'in vefat etmesinin ardından ilk halife olan Hz. Ebu Bekir'in lakaplarından biri es- Sıddık'tır. Sıdk kelimesinden türetilen Sıddık ismi, kendi aleyhine bile olsa doğruluktan şaşmayan, her daim gerçeği söyleyen kişi demektir. Hz. Ebu Bekir'in diğer lakabı ise Sıddık-ı Azam'dır. Sıddık-ı Azam ise en güvenilir dost anlamına gelir. Sıdk ne demek? Kelimenin yer aldığı deyimleri ve örnek cümleleri sizler için derledik.

Eş anlamlı sözcükler:

1- Hakkaniyet - Her zaman doğruluktan yana olmak, yanlışa ve yalana karşı çıkmak

2- Halislik - Halis olmak, kalben temiz ve içten olmak demektir.

3- Sadakat - Bir kişiye, bir düşünceye ya da inanca içten bağlılık anlamına gelen sadakat, sıdk kökünden türetilmiştir. Kelimenin sıfat hali "sadık" şeklinde yazılır.

4- Doğruluk - Doğruluk hem dürüstlük hem de adil olmak manasında kullanılır.

Sıdk Nedir?

Sıdk kelimesinin sözlük anlamı doğruluk ve güvendir.

Sıdk ne demek TDK?

Sürekli iyilik yapan, haset, dedikodu, tamah ve cimrilik gibi günahlardan uzak duran, iyi kalpli kişilere sıdk denir.

Sıdk sözlük anlamı

Sıdk kelimesinin sözlük anlamı dürüstlük ve içten bağlılıktır. Bu sözcüğün içinde yer aldığı deyimler ve tamlamalar şunlardır:

1- Sıdkı sıyrılmak - Sıdkı sıyrılmak deyiminin ilk anlamı birine karşı güvenini yitirmek olsa da günümüzde, birinden soğumak ve artık hoşlanmamak manasında kullanılır.

2- Sıdk-ı derun - Osmanlıcanın en önemli özelliklerinden biri Arapça ve Farsça kelimelerin bir arada kullanılarak tamlama yapılmasıdır. Sıdk-ı Derun da bu tamlamalardan biridir. Derun Farsçada hem iç hem de kalp anlamına gelir. Sıdk-ı Derun ise kalp temizliği demektir. Bu tamlama kimse hakkında kötü düşünmeyen ve herkesin iyiliğini isteyen kişiler için kullanılır.

3- Sıdk-ı bütün - Takva ve itikat sahibi, kalbi temiz kişilere sıdk-ı bütün denir. Bu kişiler fikren, ilmen ve dinen olgunluğa erişmiş kişilerdir. Sıdk-ı bütün tabiri, tasavvufta en yüksek mertebe olan insan-ı kamil ile eş anlamlıdır.

Örnek cümleler:

1- Söylediği son sözlerden sonra sıdkım sıyrıldı artık!
2- Sıdk ile hayra ve Hakka yönelen yarı yolda kalmaz.

Haberin Devamı