Pratik Bilgiler Nato nedir, açılımı ne demek? Nato ülkeleri hangileridir?

Nato nedir, açılımı ne demek? Nato ülkeleri hangileridir?

Paylaş
Nato nedir, açılımı ne demek? Nato ülkeleri hangileridir?

NATO, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü olarak da bilinen ve 30 ülkeden oluşan bir ittifaktır. NATO, 4 Nisan 1949 senesinde Kuzey Atlantik antlaşmasının imzalanması ile kurulmuştur. Ülkemiz de kurulduktan 3 sene sonra NATO'ya üye olmuştur. NAT nedir ve hangi ülkeler NATO üyesidir merak edilenleri derledik.

NATO 12 ülke ile kurulmuş bir ittifaktır. Sonrasında NATO'ya 18 ülke daha eklenmiştir ve üye devlet sayısı 30'a yükselmiştir.

Haberin Devamı

NATO NEDİR, AÇILIMI NE DEMEK?

NATO, dünya genelinde bilinen ve sık sık kullanılan kısaltmalardan biridir. Bu kısaltmanın Türkçedeki anlamı Kuzey Atlantik Paktı Teşkilatı olarak karşımıza çıkar. Kısaltmanın orijinal açılımı da North Atlantic Treaty Organization olarak tespit edilmiştir. NATO, 4 Nisan 1949 senesinde 12 ülke tarafından imzalanmıştır ve farklı dönemlerde bu antlaşmaya 18 ülke daha katılmıştır.

NATO uluslararası askeri bir teşkilattır ve bu teşkilata üye olan ülkeler dışarıdan gelecek olan tehditlere karşı beraber savunma yaparlar. NATO'nun merkezi üye ülkelerden biri olan Belçika ülkesinin başkenti Brüksel'de yer alır. 21 ülke NATO'nun barış için ortaklık programına katılmıştır ve aynı zaman 15 ülke de kurumlaşmış diyalog programındadır.

Haberin Devamı

NATO ÜLKELERİ HANGİLERİDİR?

NATO'ya üye 30 tane devlet vardır. Bu ülkeler arasından 12 tanesi örgütü kurmuş olan ülkedir ve 18 tanesi de sonradan NATO'ya üye olmuştur. Sonradan NATO'ya üye olan ülkeler arasında Türkiye de vardır Türkiye NATO'ya kurulduktan 3 sene sonra girmiştir.

NATO'ya üye olan ülkeler Almanya, Arnavutluk, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Estonya, Hollanda, Hırvatistan, İzlanda, İtalya, İspanya, Kuzey Makedonya, Karadağ ve Kanada'dır.

NATO'ya üye olan devletlerarasında Lüksemburg, Litvanya, Letonya, Norveç, Macaristan, Portekiz, Polonya, Slovakya, Romanya, Yunanistan, Türkiye ve Slovenya da vardır.

NATO NASIL KURULDU?

İkinci dünya savaşından sonra teknolojinin gelişmeye başlaması ile kullanılan silahlar bazı ülkelerin tekelinde oldu. Bu durum zayıf ülkelerin dünya üzerinde varlık göstermelerine engel teşkil etmeye başladı. Bu nedenle de büyük devletler milli çıkarları için diğer ülkeler ile beraber hareket etmek zorunda kaldılar. Bu amaç ile beraber 12 ülke birleşti ve Birleşmiş Milletler Antlaşmasının 51. maddesine göre bir antlaşma hazırlandı.

Bu antlaşma 16 madde şeklinde hazırlanmıştır ve 4 Nisan 1948 senesinde Amerika'nın Washingthon şehrinde 12 ülke tarafından imzalanmıştır. İmzalanmış olan NATO onaylanmış ve 24 Ağustos 1949 senesinde de yürürlüğe girmiştir. NATO'ya katılan 12 ülke ise Amerika, Portekiz, Norveç, Hollanda, Lüksemburg, İtalya, İzlanda, Fransa, Danimarka, Kanada, Belçika ve Birleşik Krallık olarak karşımıza çıkar.

Haberin Devamı