Pratik Bilgiler Okey nasıl oynanır? Okey oyun kuralları nelerdir?

Okey nasıl oynanır? Okey oyun kuralları nelerdir?

Paylaş
Okey nasıl oynanır? Okey oyun kuralları nelerdir?

Erkek ya da kadın fark etmeden en sevilen masa oyunlarından biri olarak okey öne gelir. Bu oyun 4 ıstaka ile beraber farklı renk ve sayılardaki taşlar üzerinden oynanmaktadır. Okey nasıl oynanır? Okey oyun kuralları nelerdir sizler için derledik.

Toplamda 106 taş ile oynanan okey oyunu, aynı zamanda 4 ıstakaya sahiptir. Böylece 4 kişilik bir oyun olarak öne çıkar. Ayrıca 4 farklı renge sahip rakamlar üzerinden keyifli şekilde oynanan bir oyundur. Hem tekli hem de eşli şekilde günümüzde oynandığını söylemek mümkün.

Haberin Devamı

 

OKEY NASIL OYNANIR?

Okey en keyifli şekilde oynanan kadınlı erkekle karışık masa oyunlarından biridir. Masanın çevresinde 4 kişi sıralanır ve herkesin önünde 4 tane ıstaka vardır. Aynı zamanda toplamda 106 tane taş vardır ve bunlar karıştırılır. Hemen arkasından Beşer dizim ile beraber yan yana yerleştirilir. Son bir taş ise en başa konur. Zar atılmak suretiyle sırasıyla herkese taşlar dağıtılır. Herkese 14 tane taş dağıtılması ile beraber, ilk başlayacak olan kişiye 15 taş verilir. Böylece ilk kişi taşı dışarı atarak sıra diğer oyuncuya geçer.

Aynı zamanda ortaya yine taşlar dizilir. Oyuncu ya kenardaki taşı ya da ortadaki taşı alarak bir dizilim gerçekleştirir. Bu dizilimler ıstaka üzerinde aynı renkten sırayla devam edebilir. Örneğin 2,3,4,5,6 gibi aynı renk üzerinden yapılabilir. Diğer yandan farklı renk doğrultusunda aynı rakamlar yerleştirilebilir. Örneğin 11,11,11 üzerinden kırmızı, mavi ve siyah yapılabilir. Bu kuralları tamamlayan kişi son taşı atarak oyunu kazanır.

Haberin Devamı

 

OKEY OYUN KURALLARI NELERDİR?

Basit kuralları olması ile beraber en zevkli masa oyunlarından biri olarak Okey oyunu öne çıkar. Burada temel kural kenardan ya da ortadan bir taş almak suretiyle bir taşı dışarı atmaktır. Aynı zamanda diğer temel ve en önemli kural ise, aynı renkten sıralı şekilde dizilim yapmak ya da farklı renklerden aynı rakamı dizmektir.Tek seferde birden fazla taş dışarı atılamaz. Ayrıca yine birden fazla taş aynı anda alınamaz. Herkese 14 tane taş verilir ve oyuna başlayacak olan kişi 15 taş alır. Diğer yandan Joker olarak bilinen taş ise bütün farkı taşların yerine konabilir.

 

OKEY OYUNU STRATEJİLERİ

Bu oyunu oynarken özellikle taşları takip etmek en önemli husustur. Hangi taşların dışarıda olduğu ve çıktığı üzerinden, buna uygun ıstaka eşliğinde taş dizilimi yapılır. Böylece boş yere taş beklemeden düzgün şekilde kazanç elde edilir.