Pratik Bilgiler Ortaöğretim başarı puanı (Obp) nedir, nasıl hesaplanır? Obp ne işe yarar?

Ortaöğretim başarı puanı (Obp) nedir, nasıl hesaplanır? Obp ne işe yarar?

Paylaş
Ortaöğretim başarı puanı (Obp) nedir, nasıl hesaplanır? Obp ne işe yarar?

Üniversiteye gidecek olan kişilerin üniversite yerleştirme puanları çok önemlidir. OBP yani Ortaöğretim başarı puanı, üniversiteye girecek olan öğrencilerin sınav sonuçlarına etkisi sıklık ile araştırılmaktadır. Özellikle üniversiteye girecek olan kişilerin OBP hesaplama şeklini ve OBP’nin ne olduğunu araştırmaktadır. OBP’nin ne olduğunu, OBP’nin nasıl hesaplandığını ve OBP’nin ne işe yaradığını sizler için detayları ile derledik.

Liseden mezun olan kişilerin dersleri üzerinde gösterdikleri başarı puanına OBP denilmektedir.

Haberin Devamı

 

ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI (OBP) NEDİR?

OBP; ortaöğretim başarı puanının kısaltmasıdır. Ortaöğretim puanı yani OBP üniversiteye girmek isteyen kişilerin girdikleri AYT ve TYT sınavlarının puanlarına eklenmektedir. Bu ortaöğretim puanı da eklendikten sonra öğrencinin son başarı puanı belirlenmiş olur. Ortaöğretim puanı (OBP), üniversite sınavlarını doğrudan etkilemektedir. Bundan dolayı üniversiteye gidecek olan kişiler tarafından ortaöğretim puanı sıklık ile takip edilmektedir.

Lise hayatlarında almış oldukları notların yıllık ortalamaları her sene hesaplanmaktadır. Daha sonra dört yıllık olan lise boyunca her yıl alınmış olan ortalamanın da ortalaması alınmaktadır. En sonunda da diploma notu elde edilmiş olunur.

Haberin Devamı

Öğrencilerin diploma notları yüz üzerinden değerlendirilmektedir. Öğrencilerin diploma notları beş ile çarpılarak OBP yani ortaöğretim başarı puanı oluşturulmaktadır. OBP puanında en düşün 250 puanken en yüksek ise 500 puandır. Ortaöğretim puanı hesaplanmalarında okul tipi dikkate alınmaz.

 

ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI (OBP) NASIL HESAPLANIR?

Ortaöğretim başarı puanı en az 250 en çok 500 puandır. Ortaöğretimde olan bir öğrencinin aldığı 100 üzerinden notu, beş ile çarpılarak OBP yani ortaöğretim puanına dönüşmektedir. Bu şekilde hesaplandığında en düşük 50 puan olan diploma notu 250 şeklinde olacaktır. Eğer bir öğrenci diploma notunu bildirmez ise diploma notu 50 olarak hesaplanacaktır.

 

ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI (OBP) NE İŞE YARAR?

Lise döneminde diploma notu 60 olan bir öğrencinin OBP yani ortaöğretim diploma notu; 60 x 5=300 olacaktır. Ortaöğretim puanının 0,12’lik bölümü kişinin girmiş olduğu sınavın puanına eklenir. Böylece kişilerin üniversiteye giriş yerleştirme puanları belirlenmiş olur.

Ortaöğretim başarı puanın da öğrencilerin alacakları en fazla puan 60 iken en az ise 30 olur. Ortaöğretim başarı puanı öğrencilerin lise hayatlarında aldıkları diploma notlarının üniversite sınavı sonucuna eklenerek daha yüksek puan almasına yardımcı olmaktadır.