Pratik Bilgiler Osmanlıcılık akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Osmanlıcılık akımı eserleri nelerdir?

Osmanlıcılık akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Osmanlıcılık akımı eserleri nelerdir?

Paylaş
Osmanlıcılık akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Osmanlıcılık akımı eserleri nelerdir?

Osmanlıcılık akımı devletteki siyasi birliğin sürdürülmesi için ortaya çıkmış bir akımdır. Bu akıma göre devlet sınırlarında yaşayan herkes hiçbir ayrım yapılmadan eşit şartlara sahip olmalıdır. Buna göre kişilerin din, dil, ırk ve etnik kökene göre imtiyazlara sahip olmaları mümkün değildir. Osmanlıcılık akımı nelerdir, temsilcileri kimlerdir ve eserleri nelerdir ayrıntıları ile derledik.

Osmanlıcılık akımı Osmanlı devletinde yaşayan tüm kişilerin ayrım yapılmaksızın eşit haklara sahip olmaları gerektiğini savunur. Bu akıma göre devletin bütünlüğü ancak bu eşitlik ile sağlanabilir.

OSMANLICILIK AKIMI NEDİR, TEMSİLCİLERİ KİMLERDİR?

Haberin Devamı

Osmanlı devleti de diğer imparatorluklar gibi çok uluslu yapıda olan bir devlettir. Osmanlıcılık akımı da devlette tüm ulusların din, dil, kavim ve ırk ayrımı olmadan eşit haklarda yaşaması gerektiğini savunan bir akımdır. Osmanlıcılık akımına göre Osmanlı ismi ile nitelendirilen bir millet bulunur. Bu millette kişilerin dinleri ya da dilleri farklı olsa da aynı devlet içerisinde barındıklarından aynı ırktan kabul edilirler.

Osmanlıcılık akımına göre kişilerin etnik kökenleri ikinci planda tutulur. Önemli olan devletin çıkarları gözetilerek kişilerin aynı çatı altında yaşamalarıdır. Bundan dolayı azınlıklara eşit haklar verilmelidir ve hiçbir ırk birbirinden ayrı tutulmamalıdır.

Osmanlıcılık akımına karşı çıkan akımların başlıcaları Türkçülük ve Turancılık olmuştur. Onlara göre azınlıklara imtiyaz tanınırsa bağımsızlıklarını ilan etmek için ayaklanacaklardır. Osmanlıcılık akımının temsilcileri arasında Namık Kemal, Ziya Paşa ve Şinasi yer alır.

Haberin Devamı

OSMANLICILIK AKIMI ESERLERİ NELERDİR?

Osmanlıcılık akımı Genç Osmanlılar cemiyeti tarafından desteklenen ve benimsenen bir akım olmuştur. Akımın en önemli temsilcileri arasında Şinasi, Ziya Paşa ve Namık Kemal yer almıştır. Balkan Savaşları ile devletteki Balkan azınlıkları ayaklanmaya başlayınca Osmanlıcılık düşüncesi etkisini kaybetmeye başlamıştır. Sonrasında İslamcılık, Turancılık ve Türkçülük akımları benimsenmeye başlanmıştır. Osmanlıcılık etkisini yitirmiş ve devletin birlik içerisinde uzun süre tutmayı başaramamıştır.

OSMANLICILIK NEDEN BAŞARILI OLMADI?

Osmanlı her ne kadar Osmanlıcılık fikri ile dağılmayı engelleyebileceğini düşünse de başarılı olamamıştır. Fransız İhtilalinin etkileri ile beraber yabancı kişilerin sadakatsiz olmasıyla Türkçülük ve Turancılık akımları ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu da zamanla Osmanlıcılık akımını destekleyenlerin azalmasına neden olmuştur. Özellikle de Enver Paşa yönetimde etkili olmaya başlayınca Turancılık ve Türkçülük etkisi artmıştır.

Türkçülük dışında Ümmetçilik ve Batıcılık anlayışları da bu dönemde ortaya çıkmıştır. Fakat hiçbir akım devletin yıkılmasında etki sahibi olamamıştır. Osmanlıcılık devlet içerisinde Osmanlı milleti kurma düşüncesi olmuştur fakat devletin yıkılmasını engellememiştir.

OSMANLICILIK NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?

Haberin Devamı

Osmanlıcık fikri akım olarak ilk kez 1829 senesinde Yunanistan Osmanlı devletinden ayrılınca ortaya çıkmıştır. 2. Mahmut devletin kurtuluşunu bu fikirde görmüştür. Bundan dolayı kanun önünde tüm vatandaşlar hiçbir şart gözetmeksizin aynı şartlara sahip olacaktır. Bu da birlik ve beraberliği sağlayarak devleti kalkındıracaktır. Osmanlıcılık bu düşünce ile ortaya çıkmış bir akımdır.