Pratik Bilgiler Parlak zıt anlamlısı nedir? Parlak kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir?

Parlak zıt anlamlısı nedir? Parlak kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir?

Paylaş
Parlak zıt anlamlısı nedir? Parlak kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir?

Parlak kelimesi parlamak fiilinden türemiş bir kelimedir. Parlak kelimesi çok sık cümle içerisinde kullanılmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde araştırılan kelimelerden birisi de parlak kelimesidir. Kelimenin karşıt anlamlarını içeren zıt anlamlı kelimeleri de bulunmaktadır. Parlak zıt anlamlısı nedir? Parlak kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Dilbilgisi sınavlarında sık sık karşılaşılan parlak kelimesinin zıt anlamlısını öğrenmek oldukça önemlidir. Parlak kelimesinin zıt anlamlısı anlam açısından tam tersi bir durumu ifade etmektedir.

Haberin Devamı

PARLAK ZIT ANLAMLISI NEDİR?

Bir kelimenin zıt anlamlısı ve eş anlamlısını öğrenmek için öncelikle kelimenin anlamını ve manasını bilmek gerekir. Parlak kelimesinin birden fazla anlamı olabilir. Parlak kelimesi ışıldayan, parıldayan, parlayan manasına gelen bir sözcük olarak karşımıza çıkmaktadır. Parlak kelimesi hem gerçek anlamında hem de mecaz anlamda kullanılır. Ayrıca bu kelime ilgi çekici, gösterişli ve şaşalı anlamında da kullanılmaktadır.

Zıt anlam dendiği zaman birbiri ile ters düşen ve özellikleri ve anlamı bakımından zıttı olan kelimeler akla gelmektedir. Bu durumda parlak sözcüğünün zıt anlamlısı ise mat ve donuk kelimeleri olabilir. Bu kelimeler anlam açısından parlak kelimesinin karşıt anlamlılarıdır.

PARLAK KELİMESİNİN KARŞIT ANLAMLILARI NELERDİR?

Haberin Devamı

Parlak kelimesinin zıt anlamlı kelimesi birden fazladır. Bu kelimeler ve anlamları şunlardır:

- Sönük: Sönmek fiilinden türemiştir. Mecaz anlamı ile bulunduğu ortamda etki uyandırmayan veya parlak olmayan silik kişiler için kullanılır.

- Mat: Mat kelimesi Antik Roma döneminden bu yana kullanılır. Solgun ve donuk anlamına gelir.

- Koyu: Koyu kelimesi yüzyıllardır dilimizde olan bir kelimedir. Mecazen yoğun anlamında kullanılır.

- Kesif: Kesafet kelimesinden türemiştir. Arapça kökenli bir kelimedir. Kesif hem yoğun hem de ağır ve dayanılmaz anlamına gelmektedir.