Pratik Bilgiler Pi sayısı nasıl bulunur? Pi sayısı hesaplama formulü ve örnekleri...

Pi sayısı nasıl bulunur? Pi sayısı hesaplama formulü ve örnekleri...

Paylaş
Pi sayısı nasıl bulunur? Pi sayısı hesaplama formulü ve örnekleri...

Matematikteki en önemli ve en değerli rakamlar içerisinde Pi sayısı gelir. Özellikle virgülden sonra sonsuza kadar devam eden sayısı ile oldukça meşhur bir rakamdır. Bu bağlamda Pi sayısı ise bir dairenin çevresinin çapına oranı üzerinden ortaya çıkmaktadır. Pi sayısı nasıl bulunur? Pi sayısı hesaplama formülü ve örnekleri hakkında merak edilenler.

Pi sayısı genelde matematik işlemlerinde sabit olarak verilir. Bu sabit sayı ise 3,14 olarak ön plana çıkmaktadır. Yani bir dairenin çevresinin çapına oranı üzerinden ortaya çıkan ilk 3 rakamdır. Ancak aynı zamanda farklı işlemlerde Pi sayısı değişik miktarlar üzerinden de verilebilir. Hatta direkt olarak bir matematik sorusunda Pi sayısı istenebilir. Böyle durumlarda ise öne çıkan matematiksel işlem doğrultusunda sabit formül ile pi sayısını bulmak mümkündür.

Haberin Devamı

Pİ SAYISI NASIL BULUNUR?

Pi sayısını bulabilmek için belli bir formül yer almaktadır. Bu formül özellikle bir dairenin çevresi ile birlikte çapına oranı üzerinden ifade edilmektedir. Yani dairenin toplam çevre sayısı yine aynı dairenin çapına bölünmesi ile birlikte ortaya Pi sayısı çıkmaktadır. Böylece genelde yapılan işlem ile beraber 3,14 gibi net bir sonuç ortaya çıkar.

Aslına bakılırsa bu işlem virgülden sonsuza kadar devam eder. Ancak genelde matematikte sabit bir işlem olarak kullanabilmek için 3,14 rakamı kullanılır. Yine de değişik biçimlerde ve farklı sayılarda, sabit formülü ile birlikte kullanıldığında bir rakam ortaya çıkarabilir. Daire üzerinden toplam çevre sayı uzunluğunun dairenin çapına bölünmesi üzerinden ifade edildiğini eklemek gerekir.

Haberin Devamı

 

Pİ SAYISI HESAPLAMA FORMÜLÜ VE ÖRNEKLERİ

Pi sayısı hesaplama formülü dairenin çevre uzunluğu ile birlikte çapı üzerinden değerlendirilmektedir. Bu şekilde eğer çevre uzunluğu biliniyorsa dairenin çapına bölünmesi üzerinden Pi sayısı ortaya çıkarılır. Bu kapsamda genelde Dairenin çevresi, ‘Ç’ harfi üzerinden ifade edilmektedir. Aynı zamanda bir dairenin yarıçapı, ‘r’ harfi üzerinden kullanılır. Bu kapsamda Pi sayısı için kullanılacak olan formül şu şekilde öne çıkar;

 

Pİ SAYISI FORMÜLÜ = Ç / 2R

Bu şekilde yukarıda verilen işlemi gerçekleştirmek suretiyle Pi sayısı üzerinden hesaplama formülü eşliğinde cevap alınır. Genelde ise sabit olarak yapılan bu işlem neticesinde 3,14 sayısı elde edilir. Fakat farklı işlemlerde bazı değişik sonuçlar çıkabilir ya da soru içerisinde Pi sayısı sabit şekilde farklı değişik miktarda verilebilir. Ancak hangi daire boyutu olursa olsun yukarıda verilen formülü kapsamında Pi sayısı hesaplanır. Bu durum birçok değişik daire işlemlerinde kullanılır.