Pratik Bilgiler Kübizm akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Kübizm akımı eserleri nelerdir?

Kübizm akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Kübizm akımı eserleri nelerdir?

Paylaş
Kübizm akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Kübizm akımı eserleri nelerdir?

Kübizm akımı, sanat dallarını önemli ölçüde etkilemiştir. Bu akım 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkmıştır. Kübizm akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Kübizm akımı eserleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kübizm akımı görünen şeylerin yanı sıra görünmeyen şeylerin de sanat eserlerinde kullanımını amaçlar. Bu akım özellikle resim üzerinde kendini göstermiştir. Temelde ise empresyonizme tepki olarak ortaya çıkmış olan bir akımdır.

Haberin Devamı

 

KÜBİZM AKIMI NEDİR?

Kübizm akımı olayın veya manzaraların parçalara ayrılması ve sonrasında da sanatçıların hissiyatlarına bağlı olarak yeniden birleştirilmesi sonucunda yansıtılır. Aktarım çoğunlukla geometrik şekiller üzerinden gerçekleştirilir.

Bu akımda nesnenin dışarıda göründüğü şekli ile aktarıldığı hallerde sanatçının etkisini kaybettiği düşünülür. Bu sebeple de akımın etkisinde meydana gelen eserlerde farklı sentezler yer alır.

 

KÜBİZM AKIMI ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

11. yüzyılın başlarında toplumsal olarak meydana gelen gerginlikle kübizm akımı sanatçılarını büyük bir ölçüde etkilemiştir. Bu akım ile birlikte ressamlar ve şairler çeşitli parçalara ayırma ve yeniden birleştirme metodunu kullanmaya başlamışlardır. Bu yöntem analiz sentez metodu olarak da isimlendirilir. Edebi eserlerde şairler bu yöntem ile olayları kendi kişisel fikirlerine göre anlatmışlardır.

Haberin Devamı

Bu akım, empresyonizmin savunmuş olduğu düşünce şekillerini reddetmektedir. Bu açıdan empresyonizmin bazı gelip geçici tasvirlerden meydana geldiği konusunda eleştirilerde bulunur. Kübizm akımının çeşitli özellikleri şu şekildedir;

Kübizm sanatçıları eserlerinde gerçek anlamları canlandırmak adına madde ve duyguları karıştırmışlardır.

Maddenin dış görünüşü yanında iç dünyasını da tasvir etmeyi amaç edinmiştir.

Tabiat ve doğa gibi kavramlar kübizm içerisinde geometrik şekillerin kullanımı ile farklı şekillerde kullanılır.

Edebiyat ve resim alanlarının ikisinde de analiz sentez metodu tercih edilir.

Edebiyatın mantık ve akla uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi savunulur.

Bu akımda noktalama işaretlerine yer verilmez. Yeniliklerin tamamı kabul edilir.

 

KÜBİZM AKIMI TEMSİLCİLERİ KİMLERDİR?

Kübizm akımı etkisini gösterdiği uzun süreler boyunca kendine pek çok savunucu bulmayı başarmıştır. Resim ve edebiyat alanında pek çok farklı savunucusu bulunur. Başlıca temsilcileri; Jean Cocteau, MAx Jacob, Blaise Cendrars ve Apollinaire'dir.

Kübizm akımını temsil eden çeşitli ressamlar ise; Georges Braque, Pablo Picasso, Juan Gris, Albert Gleizes, Fernand Leger'dir.

Haberin Devamı

 

KÜBİZM AKIMI ESERLERİ NELERDİR?

Picasso Avignon'lu Kızlar eseri ile kübizm akımının temellerini atmıştır. 20. yüzyılın sanat anlayışına oldukça ters olan bu çalışma estetik güzellik kavramına da aykırıdır. Bu eser geleneksel güzel ve çirkin kavramlarının kalıplarını kırarak kendi kurallarını koymuştur.

Bu eser kübizm akımının yolunu açsa da tam olarak kübist bir eser olduğunu söylemek mümkün değildir. Kübist estetiğin oldukça dışında bir renkselliği bulunur. Bu eser bazı sanat tarihçileri tarafından Afro-Kübist olarak değerlendirilir. Diğer kübizm akımı eserleri;

Georges Braque - Büyük Çıplak

Georges Braque - The Viaduct at L'Estaaque

Picasso - The Reservoir, Horta de Ebro, Horta de San Joan

Paul Cezanne - Büyük Yıkananlar