Pratik Bilgiler Soyut sanat akımı nedir, Temsilcileri kimlerdir? Soyut sanat akımı eserleri nelerdir?

Soyut sanat akımı nedir, Temsilcileri kimlerdir? Soyut sanat akımı eserleri nelerdir?

Paylaş
Soyut sanat akımı nedir, Temsilcileri kimlerdir? Soyut sanat akımı eserleri nelerdir?

Soyut sanat akımı soyut sanata olan ilginin artması ile ortaya çıkmıştır. İlk olarak 1940 senesinde Amerika'da görülmüş olan akım sonrasında dünyaya yayılmıştır. Soyut sanat nesnel olmayan sanat adıyla da bilinir. Soyut sanat akımı nedir, temsilcileri kimlerdir ve eserleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.

 Soyut sanat akımı ilk olarak Amerika'da ortaya çıkmış bir akımdır. 1940 senesinde ortaya çıkmıştır ve günümüzde de varlığını devam ettirmektedir.

Haberin Devamı

SOYUT SANAT AKIMI NEDİR, TEMSİLCİLERİ KİMLERDİR?

 Soyut sanatın varlığı ile birlikte ortaya çıkmış olan soyut sanat akımı ilk olarak 1940 senesinde ortaya çıkmıştır. Doğduğu yer Amerika olan soyut sanat akımı zamanla tüm dünyaya yayılmıştır. Soyut sanat akımı nesnel olmayan sanat olarak da bilinmektedir. Görsel gerçekliği tam olarak tasvir etmeyen ya da ele almaya çalışmayan model veya resim olarak da bilinir.

Tanımına bakıldığında soyut, bir şeyi diğerinden almak anlamındadır. Soyut sanat resmin çizgi, biçim ya da ton gibi bileşenlerini kullanarak sonsuz yapılar ortaya çıkarır. Soyut sanat akımının önemli temsilcileri arasında Mark Rothko ve Jackson Pollock bulunmaktadır.

SOYUT SANAT AKIMI ESERLERİ NELERDİR?

Haberin Devamı

Kompozisyon VII: 1913 senesinde yapılmış olan Kompozisyon VII Wassily Kandinsky'nin bir eseridir. Eserin en önemli özelliği Wassily Kandinsky'nin soyut sanat akımının ilk sanatçısı olmasıdır.

Blue II: 1961 senesinde yapılmış olan Blue II eseri soyu sanat akımındaki en iyi eser olarak gösterilmektedir. Eser Joan Miro tarafından yapılmıştır ve sade görünümü dolayısı ile günümüzde de ilgi görmeye devam etmektedir.

Blue Poles: 1952 senesinde Jackson Pollock tarafından yapılmış olan eser sanatçının en sevilen ve beğenilen eserlerindendir. Sanatçı bu eseri ile kendine has olan tarzını ortaya koymuş ve tuvaldeki cam parçacıkları da eserin akılda kalmasını sağlamıştır. Eserde ayak izleri ve alüminyum boya da kullanılmıştır. Blue Poles 1973 senesinde Avustralya ulusal galerisi tarafından satın alınmıştır.

SOYUT SANATIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Amerikalı bir ressam olan Mark Rothko soyut sanat akımının önemli temsilcilerinden biridir. Bir diğer önemli sanatçı ise Jackson Pollock olarak karşımıza çıkar. Damlatmalı olarak da bilinen boyama prosedürü olarak sanatçı yere malzemelerini serer ve boya serperek sanatını yapardı.

Boyayı serperken fırçalar, sigaralar ve çubuklar kullanırdı. Bu tarzı boyayı direkt vurgulamak yerine malzemenin üzerine yayılan bir stil olan aksiyon resmin de ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Haberin Devamı

 

 

 SOYUT SANAT AKIMI NE ZAMAN ORTAYA ÇIKMIŞTIR?

Sanata ilgi duyan kişiler özellikle soyu sanat akımının ne zaman ortaya çıktığını da merak ederler. Soyut sanat akımının ortaya çıkması 1940 senesinde denk gelir. İlk kez Amerika'da ortaya çıkmış olan soyut sanat akımı zamanla dünyanın diğer ülkelerine de yayılmaya başlamıştır. Günümüzde hala varlığını koruyan akımlardan biri olan soyut sanat akımı nesnel sanat akımı adı ile de bilinir.