Pratik Bilgiler Rasyonalizm akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Rasyonalizm akımı eserleri nelerdir?

Rasyonalizm akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Rasyonalizm akımı eserleri nelerdir?

Paylaş
Rasyonalizm akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Rasyonalizm akımı eserleri nelerdir?

Rasyonalizm akımı, temel özellikleriyle değerlendirildiği zaman felsefeye dayanmaktadır. Bu akıma göre gerçek bilgiye erişim sadece zihin yoluyla olabilir. Yani akıl ve mantık olmadan hareket etmek doğru değildir. Akımı savunan isimlerde buna dikkat etmişlerdir. Rasyonalizm akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Rasyonalizm akımı eserleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Rasyonalizm akımının temelinde felsefi düşünceler önemli bir yer tutmuştur. Bundan dolayı akımın ilk bakıldığında karmaşık bir yapısı varmış gibi görülebilir. Ancak rasyonalizm akımı, sahip olduğu özellikleriyle gayet açık ve anlaşılır olmuştur.

Haberin Devamı

Burada bilgiye ulaşmanın akıl ve mantık ile mümkün olduğunu bilmek çok önemli görülmektedir. Çünkü akımın temel ilkeleri akıl ve mantık olmuştur. Rasyonalizm ile alakalı olan eserlerdir. Akıl ve mantık üzerinden doğru bir ilerleme yapılmıştır.

RASYONALİZM AKIMI NEDİR, TEMSİLCİLERİ KİMLERDİR?1

1.ve 18. yüzyıllarda, Descartes ve Spinoza başta olmak üzere birçok isim rasyonalizmi savunmuştur. Bunlar içerisinde Descartes için ayrı bir parantez açmak gerekir. Bunun nedeni ise Modern Batı felsefesinde rasyonalizmin kurucusu olarak Descartes görülmüştür.

Ünlü söz ''Düşünüyorum öyleyse varım'' bu akımın en temel ilkesi konumunda yer almıştır. Düşünmek sayesinde çıkarımda bulunmak kolay olmuştur. Başka bir deyişle sonuca varmak için düşünmek gerekiyordu. Rasyonalizm akımının başlıca temsilcileri;

Haberin Devamı
  • Rene Descartes
  • Georg Hegel Friedrich Hegel
  • Spinoza
  • Farabi

Yukarıda yer alan isimlerin rasyonalizmi yaymakta önemli roller üstlenmiş oldukları bilinmektedir. Bunun yanında Doğu ve Batı felsefesinde yer alanların rasyonalist düşünür sıfatıyla ilgi gördükleri söylenebilir.

Zaten ortaya çıkan rasyonalizm ağırlıklı eserler önemli derecede fayda sağlamıştır. Buda rasyonalizm akımını benimsemek isteyen kişilere ışık olmuştur. Rasyonalizm akımının sahip olduğu özellikler;

  • Bilgi ve gerçeğin kaynağı sadece akıl ile mantık olmalıdır.
  • Duyuların verilerine göre hareket etmek yanlıştır. Akıldan yardım almak yeterlidir.
  • Değişmez ve evrensel olan gerçeklere inanmak gerekir.

Rasyonalizm kendine has birçok özellik taşısa da geniş bir kitleden eleştiri aldığı da görülmüştür. Özellikle deneyim ve gözlem yönünden eksik kalması ciddi derecede eleştiri gelmesine neden olmuştur. Ayrıca rasyonalizmin insana ilişkin tüm sorulara yanıt vermediği görülür. Buda farklı bir eleştiri konusu olmuştur.

RASYONALİZM AKIMI ESERLERİ NELERDİR?

Rasyonalizmi savunan kişiler şüphecilere göre farklı bir yol izlemişlerdir. Buna göre doğru ve mutlak bilgi ulaşılmaz değildir düşüncesi görülmüştür. Ayrıca 'akılcılık' ve 'usçuluk' bu akımın diğer isimleri olarak bilinir. Bilgiye ulaşmak zihin yoluyla mümkün olabilir şeklinde bir düşünce ağır basmıştır. Rasyonalizm akımı eserlerine şunlar örnek olarak verilebilir;

  • Rene Descartes - Yöntem Üzerine Konuşmalar
  • Georg Hegel Friedrich Hegel - Mantık Bilimi
  • Farabi - İlimlerin Sayımı
  • Rene Descartes - Ruhun Tutkuları
  • Spinoza - Anlama Yetisinin Düzeltilmesi Üzerine İnceleme

Rasyonalizmin özetinde akıl direkt olarak dikkat çeken bir unsurdur. Akımı savunan eserlerde bunun ışığında gelişmiştir.

Haberin Devamı