Pratik Bilgiler Realizm nedir? Realizm akımı özellikleri ve temsilcileri kimlerdir?

Realizm nedir? Realizm akımı özellikleri ve temsilcileri kimlerdir?

Paylaş
Realizm nedir? Realizm akımı özellikleri ve temsilcileri kimlerdir?

Realizm, 19. yüzyılın ikinci yarısından sonra edebiyatta ortaya çıkmış bir akımdır. Romantizme tepki olarak doğan realizm sanatta gerçekçilik adı ile de bilinmektedir. Realizm ile gerçekler olduğu gibi okuyucuya sunulmaya başlanmıştır. Realizm akımının özellikleri nelerdir ve temsilcileri kimlerdir? İşte, tüm detaylar.

Realizm pozitivizm akımının edebiyata yansıması olarak karşımıza çıkar. Toplum realizm ile beraber gerçekliği edebiyatta görmeye başlamıştır.

Haberin Devamı

 

 

REALİZM NEDİR?

Realizm, sanatta gerçekçilik olarak bilinen ve 19. yüzyılın yarısından sonra ortaya çıkmış bir akımdır. Romantizm akımına tepki olarak doğmuş olan realizm daha çok edebiyatta, roman ve hikayede etkili olmuştur. Auguste Comte tarafından ortaya atılmış olan pozitivim felsefesinin edebiyattaki hali realizm olarak karşımıza çıkar.

Realizm, deney ve gözleme önem veren bir akımdır ve romantizmin taşıdığı romantikliğe, duygusallığa tepki olarak ortaya çıkmıştır. Realizm akımı ile beraber romantizmde olan hayaller, duygular toplum gerçekliği ile yer değiştirmiştir.

 Realizm akımından sonra roman ve hikayelerde hayatın gerçekleri konu edilmeye başlanmıştır. Gerçekler ve olaylar olduğu gibi okuyucuya sunulmuştur. 19. yüzyılın ikinci yarısından sonra edebiyatta ortaya çıkan realizm akımının tarihi olarak temelleri de 19. yüzyıla dayanır.

Haberin Devamı

Sanayi devriminin de etkisi ile fabrikalar, buharlı makineler ve demir yolları gibi icatlar ortaya çıkmıştır. Buna bağlı olarak toplumda sınıflanma ortaya çıkmaya başlamıştır. Toplumun arasında belirgin bir şekilde ortaya çıkan sınıf farkları realizm akımının dayanağı olmuştur.

 

REALİZM AKIMI ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Realizm akımında gerçekler her şeyden üstün görülür.

Eserlerde ise toplum gerçekleri ön planda olur.

Realizm akımının etkisi ile yazılmış eserlerde öykülemeden farklı olarak betimleme kullanılır. Karakterlerin yaşadıkları ortam, psikolojileri ve karakteristik özellikleri detayları ile belirtilir.

Doğa ya da toplum olduğu gibi kopyalanmıştır. Sanatçı objektif ve aynı zamanda yansızdır.

Biçimde kusursuzluk istenmiş, abartı ve süsten de kaçınılmıştır.

Eserlerde toplumdaki sıradan kişiler vardır, her şey ne çok iyi ne de çok kötüdür.

Realizm etkisini hikaye ve roman üzerinde göstermiş olan bir akımdır.

 

TEMSİLCİLERİ KİMLERDİR?

Realizm akımındaki asıl amaç sanatı romantik akımların yapay ve hayalperest yapıdan kurtarmaktır. Realizm çağdaş eserler üretmek ve konuları da toplumdan seçmek ister. Realizmdeki asıl amaç toplumsal sınıfların incelemesini yapmak ve günlük yaşamı nesnel bakış açısı ile ortaya koymaktır.

Haberin Devamı

Realizm akımının başlıca temsilcileri Millet, Coutbert, Tolstoy, Balzac ve Daumier'dir. Realizm romantizm akımına tepki olarak ortaya çıkmıştır ve August Comte tarafından ortaya atılmış olan pozitivim akımının da edebiyattaki karşılığı olarak kullanılmıştır.