Pratik Bilgiler Şehadet nedir? şehadet ne demek TDK? Şehadet sözlük anlamı...

Şehadet nedir? şehadet ne demek TDK? Şehadet sözlük anlamı...

Paylaş
Şehadet nedir? şehadet ne demek TDK? Şehadet sözlük anlamı...

Bazı kaynaklarda "şahadet" şeklinde yazılan şehadet sözcüğü şahit kelimesinden türetilmiştir. Anlaşmazlığa neden olan olaylarda tanıklık etmeye şehadet denir. Bir kişinin şahitlik etmesi için olayı doğrudan görmesi ya da duyması gerekir. Kelime-i şahadet getirmek ise İslam'ın ilk şartıdır. Kelime-i şahadet, Allah'ın kainatın tek yaratıcısı ve Hz. Muhammed'in onun elçisi olduğuna iman edip bunu dil ile ikrar etmek anlamına gelir. Şehadet nedir? Şehadet şerbeti içmek ne anlama gelir? İşte, tüm detaylar.

İşaret parmağının diğer adı Şehadet Parmağıdır. Şehadet parmağı başparmağın yanında yer alır.

Haberin Devamı

ŞEHADET NEDİR?

Şehadet kelimesinin diğer anlamı vatan ya da din uğruna mücadele ederken şehit olmaktır. Şehadet mertebesi hem İslam dininde hem de Türk kültüründe, peygamberlikten sonra gelen en yüksek mertebelerden biridir. Bakara Suresi'nin 154. ayetinde şehitlere "ölü" denmemesi gerektiği, onların Allah katında diri oldukları bildirilir.

Halk arasında yaygın olarak kullanılan şehadet şerbetini içmek deyimi de Allah ve din yolunda can vermek demektir. Müslümanlar, şehitlerin ahirette Hz. Muhammed'e komşu olacaklarına inanırlar. Sadece dini yaymak ve korumak için değil vatanını savunurken hayatını kaybedenler de şehadet mertebesine yükselirler.

ŞEHADET NE DEMEK TDK?

Şehadet, bir olayın görgü tanığı olmak ve olay hakkında mahkemelerde tanıklık yapacak kadar bilgi sahibi olmak manasına gelir. Merdud-us Şehadet ise mahkemelerde şahitliği kabul edilmeyenler demektir. Kafirler dışında fasıkların da tanıklıkları kabul edilmez. Bu kişiler kafir olmasa da yalan söylemek ve iftira atmak gibi büyük günahlar işledikleri için sözlerinin doğruluğuna inanılmaz.

Haberin Devamı

ŞEHADET SÖZLÜK ANLAMI

Şehadet kelimesinin sözlük anlamı şahitlik etmektir. Kelime-i şehadet ise hem Allah'ın varlığına hem de Hz. Muhammed'in resul olduğuna iman etmek demektir. Müslüman olmanın ilk şartı, Allah'ın bir ve tek olduğuna inanmaktır.

Buna tasavvufta vahdet, fıkıhta ise tevhid denir. Allah'tan başka bir yaratıcıya inanmak ve ibadet etmek ise şirktir. Şirk ise en büyük günahtır. Şehd-i Şahadet ise, Müslüman olmanın insana verdiği mutluluk demektir.

Örnek Cümleler:

1- Şehadet şerbetini içenlerin ardından ağlayıp yas tutulmamalı.

 2- Avusturyalı tarihçi İslam'ı araştırdıktan sonra kelime-i şehadet getirip Müslüman oldu.