Pratik Bilgiler İnayet nedir? İnayet ne demek TDK? İnayet sözlük anlamı...

İnayet nedir? İnayet ne demek TDK? İnayet sözlük anlamı...

Paylaş
İnayet nedir? İnayet ne demek TDK? İnayet sözlük anlamı...

İnayet, sıklıkla kullanılan bir kelimedir. Kullanım anlamı bakımından oldukça özel kelimedir. İnayet kelimesinin ne anlama geldiği öğrenilebilir ve buna göre cümlelerinizde sıklıkla kullanabilirsiniz. İnayet kelimesi ne demek, anlamı nedir? Ayrıntıları Posta.com.tr okurları için derledik.

İnayet Arapça kökenli bir sözcüktür. Dilimize Arapçadan intikal etmiştir. İnayet kelimesinin anlamı ise, iyilik ve kayra anlamına gelmektedir.

Haberin Devamı

İNAYET NEDİR?

İnayet kelimesinden türetmek farklı anlamlar içeren ve farklı inayetlerde bulunmak, inayet etmek sözcük grupları içermektedir. Bu süreçte inayette bulunmak, TDK ya göre iyilik yapmak, yardım etmek, kayırmak, lütuf etmek anlamları ile bilinmektedir.

Sözcük doğrultusunda inayet etmek bir insanın bir insana iyilikte bulunması, iyilik yapması ya da iyilik isteğinde bulunması anlamına gelir. Gündelik yaşam arasında kurulan cümleler arasında rahatlıkla kullanılabilir.

İNAYET NE DEMEK TDK? İNAYET SÖZLÜK ANLAMI?

Arapçadan dilimize geçen İnayet kelimesi, birden fazla anlam içeren bir kelimedir. Bu kelimeler;

  • İyilik, Kayra,
  • Atıfet, İhsan ve Lütuf dur.

Bu kelimeleri inayet anlamı üzerinden cümlelerinizde kullanmanız mümkündür. Birine karşı inayette bulunmak, gibi örnekleri de vardır. İnayet sözcüğünün TDK ya göre 5 farklı anlamı vardır. İnayet kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir.

Haberin Devamı
  • İsim, eskimiş, iyilik, kayra, atıfet, ihsan ve lütfu dur.
  • Örnek olarak, Gayret bizden, inayet Allah'tandır.

İNAYET İSLAMİ AÇIDAN NE DEMEK?

İnayet, sözlükte " isteme, amaçlama, ilgilenme ve önem verme " manalara gelmektedir. İslami açıdan inayet genelde Allah'a izafe edilerek inayetullah şeklinde yaygın bir kullanımı olmaktadır. Allah'ın yardımı, lütfu, koruması ve gözetlemesini kastetmektedir.

İnayet günlük hayatta ilim sahibi insanların sıklıkla kullandığı bir sözcüktür. Ve günlük hayatta kuracağınız cümlelere ekleyerek kullanabilirsiniz.

İSLAMİ FELSEFESİNDE İNAYET

 İslam felsefesinde terim olan inayet, eflatunun gayeci alem anlayışının etkisiyle felsefeye geçiş yapmıştır. İnayet sözcüğünü en fazla ağırlık veren kişi düşünür İbn Rüşt olarak bilinir. Allah'ın varlığına dair ortaya koyduğu delillerden biri inayet diğeri ise ihtiradır.

Kelamcı kişilere göre inayet, Allah'ın alemler üzerinde müessir olması idi. Alemi belirli hedeflere yönlendirmesi, anlamın yanı sıra kullarına fiiller den yardım edip, onları başarıya ve iyiliğe ulaştırma anlamına gelir.