Pratik Bilgiler Sıfat fill örnekleri nelerdir? Sıfat fiil İle oluşturulmuş örnek cümleler...

Sıfat fill örnekleri nelerdir? Sıfat fiil İle oluşturulmuş örnek cümleler...

Paylaş
Sıfat fill örnekleri nelerdir? Sıfat fiil İle oluşturulmuş örnek cümleler...

Sıfat fiil, dilbilgisi açısından öğrenilmesi gereken konular arasında yer alır. Sıfat fiiller ortaçlar ismi ile de bilinir. Sıfat fiil örnekleri nelerdir? Sıfat fiil ile oluşturulmuş örnek cümleler nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Sıfat fiiller belli başlı ekler üzerinden meydana gelir. Değişik yapıları ile farklı görevleri bulunur. Dilbilgisi dersinin en önemli konuları arasında yer alır. Öğrencilerin iyi bir şekilde bilmesi gereken konulardan biri de sıfat fiillerdir.

Haberin Devamı

 

SIFAT FİİL ÖRNEKLERİ NELERDİR?

Sıfat fiiller ortaç ya da partisip ismi ile de bilinir. Bu kelimeler bir fiilin cümle içerisinde sıfat görevinde kullanılmasıdır. Türkçede yer alan üç fiilimsi grubundan biri olması ile dikkat çeker. Fiillerin sonlarına sıfat fiil eki olan -esi, -en, -ar, -mez, -di(k), -ecek, -di(ği), -miş eklerinin getirilmesi ile elde edilir. Sıfat fiil ekleri kısaca "anası mezar dikecekmiş" şeklinde kolay bir şekilde hatırlanabilir.

Yanan ağaçlar bütün ülkenin derinden üzülmesine neden oldu.

Bu cümlede yanan kelimesine -an ekinin getirilmesi ile ağaçlar nitelenmiştir. Bu açıdan fiil olarak görev gönen yanmak kelimesinin ek alması ile sıfat fiil haline gelmesi sağlanır. Bunun yanında belli başlı bazı özellikler ile farklı yapılarında sıfat fiillere dönüştürülmesi mümkündür.

Haberin Devamı

- Sıfat fiiller diğer sıfatlarda olduğu gibi adlaştırılarak rahatlıkla kullanılabilir.

 "Bu işi bekleyenler son derece heyecanlıydı."

- Sıfat fiil eki kullanılmış olan bazı kelimeler eylemsi özelliklerini yitirerek isim haline gelebilirler.

"Dolapta hiç yiyecek kalmamış."

- dik ve -acak ekleri tamlanan yani iyelik eki alarak kullanılması mümkündür.

"Otelimizde kalacağınız odayı göstermek isterim."

Bu özellikleri ile sıfat fiillerin farklı amaçlar doğrultusunda kullanımı mümkündür.

SIFAT FİİL İLE OLUŞTURULMUŞ ÖRNEK CÜMLELER

Sıfat fiil gurubu fiilimsiler içerisinde yer alır. Bunun yanında sıfat fiiller ortaçlar ismi ile de bilinir. Bir cümlede bulunan sıfat fiil eklerinin bulunması için bu eklerin bilinmesi son derece önemlidir. Bunun yanında isimlere gelen sıfat fiil eklerinin fiilimsi özelliği bulunmaz.

"Yeni taşınan komşumuzla oldukça iyi anlaştık"

Bu cümlede taşınan kelimesinin kökü incelendiğinde fiil köklü olduğu görülür. Sonuna gelen -an eki sıfat fiil eki olduğu için bu cümlede kullanılan taşınan kelimesinin sıfat fiil olduğunu söylemek mümkündür.

"Tekstil ürünlerinin bilinir markalardan alınması son derece önemlidir."

Bu cümlede bilinir kelimesinin kökü bir fiil kökü olması ile dikkat çeker. Bu fiil köküne eklenen -r eki sıfat fiil eki olduğundan bu kelimenin fiilimsi olduğu söylenebilir.

Haberin Devamı

"Bu makale ile ilgili anlaşılmaz yorumlar var."

Bu makalede anlaşılmaz kelimesi anla fiil köküne sahiptir. Bu kelimenin sonuna getirilen -maz eki sıfat fiil eki olması ile dikkat çeker. Burada anlaşılmaz kelimesinin sıfat fiil olduğu görülür.

Bir sıfat fiil ile bu sıfat fiile bağlı olan unsurlarda elde edilen kelime grupları da sıfat fiil grubu olarak isimlendirilir. Bu grubun ana unsurları sıfat fiiller cümlenin sonunda bulunur. Sıfat fiil, sıfat fiil gruplarında yüklem görevi görmektedir. Burada vurgular sıfat fiilden önce yer alan kelimededir.