Pratik Bilgiler Şiir nedir, nasıl yazılır? En bilinen şiir örnekleri...

Şiir nedir, nasıl yazılır? En bilinen şiir örnekleri...

Paylaş
Şiir nedir, nasıl yazılır? En bilinen şiir örnekleri...

Düşünce ve hayallerin bir düzene bağlı şekilde, ahenkli mısralar ve etkileyici dil doğrultusunda mısralar içerisinde aktarılması şiir olarak bilinir. Edebiyatın en önemli alanlarından biri olduğunu söylemek mümkündür. Şiir nedir, nasıl yazılır? En bilinen şiir örneklerini sizler için derledik.

Duyguların en iyi ve en etkili şekilde aktarılma yollarından biri şehirdir. Hem dünya çapında hem de Türk tarihi açısından geçmişten günümüze ulaşmış pek çok önemli şair olduğunu söylemek mümkün. Aynı zamanda hala yazılan ve pek çok farklı konu üzerinden ele alınan edebi eserler içerisinde gelir.

Haberin Devamı

ŞİİR NEDİR?

Şiir kısaca hayallerin ve düşüncelerin bir düzene bağlı olarak ele alındığı, etkileyici bir kullanılarak mısralar eşliğinde aktarılması olarak bilinir. Belirli dizelere sahiptir ve genelde düzenli bir uyak üzerinden ele alınır. Genelde dilin ses estetiği ve ses sembolizmi ile ölçüsü estetik olarak ele alınmak suretiyle hazırlanır.

Hayat, insan, aşk, din ve daha pek çok farklı konu ele alınmak suretiyle yazılabilir. Diğer yandan edebiyat türlerinin en eski bölümlerinden biri olduğunu ifade etmek gerekir. Öyle ki şiir örnekleri antik dönemden günümüze kadar ulaşır. Şiir konusunda ele alınan tanımlamalar ise çağdan çağa veya kişiden kişiye değişmiştir ve değişmeye devam eder.

ŞİİR NASIL YAZILIR?

Haberin Devamı

Belli başlı kriterleri ve kuralları ele almak suretiyle şiir yazılır. Kolay olmaması ile birlikte özellikle duygu ve düşüncelerin ön plana çıkması doğrultusunda belli bir düzene sahip olmalıdır.

 - Şiir yazmak adına öncelikle belli bir konu belirlenmelidir.

 - Daha sonra konu hakkında bilgi alınmalı ve bu konu üzerine duygulara sahip olunmalıdır.

 - Giriş, gelişme ve sonuç kalıbına düzgün bir şekilde oturtulması gerekir.

 - Ele alınacak olan birinci kıta üzerinden ana konu okuyucuya ulaştırılmalıdır.

 - Lirik dile hakim olmak gerekir.

 - İhtiyaç duyulan metaforlara sahip olunmalıdır.

 - Noktalama işaretlerine çok dikkat edilmelidir.

 - Diziler üzerinde uyak, ölçü ve kalıp doğrultusunda birçok şiir kuralına uyulmalıdır.

Bu gibi unsurlar ele alınmak suretiyle şiir yazılabilir. Elbette şiir günümüzde birçok farklı türe sahip olarak ön plana çıkar. Bu doğrultu her bir türün yapısı ve kuralları ile unsurları değişkenlik gösterir. O yüzden yazılacak olan şiirin kendine özgü kurallarının da bilinmesi önemlidir.

EN BİLİNEN ŞİİR ÖRNEKLERİ

Dünya çapında ve aynı zamanda Türkiye üzerinden geçmişten günümüze ulaşmış oldukça fazla sayıda şiir bulunur. Bu konuda dünyanın değişik yerlerinden ve Türk şairleri üzerinden de önemli şiir örnekleri ele almak mümkün.

- Bertolt brecht, zulümler yağmur gibi yağmaya başlayınca

Haberin Devamı

 - Charles Baudelaire, Düşman

 - Pablo Neruda, Buğdayın türküsü

 - Nazım Hikmet, Yaşama Dair

 - Edip Cansever, Mendilimde kan sesleri

 - Orhan Veli Kanık, İstanbul'u Dinliyorum

Bu gibi daha akla gelebilecek oldukça fazla sayıda şehir olduğunu söylemek gerekir. Tabii bu şiirler hem dünya çapında hem de Türkiye'de bilinen önemli şairlerin eserleridir.