Pratik Bilgiler Şirk koşmak ne demek? Şirk örnekleri nelerdir?

Şirk koşmak ne demek? Şirk örnekleri nelerdir?

Paylaş
Şirk koşmak ne demek? Şirk örnekleri nelerdir?

Şirk kelimesi, Kuran'ı Kerim'de yüzden fazla yerde geçmektedir. Kuran'da en fazla bahsedilen günahın şirk olmasının nedeni, Allah tarafından affedilmeyecek tek günah olmasıdır. Lokman Suresi'nin 13. ayetinde şirkin çok büyük bir zulüm olduğu bildirilir. Çünkü şirk koşan kişi, her şeyden önce kendi nefsine zulmetmektedir. Ayrıca bu günah, başkalarının da aldanmasına neden olur. Çünkü şirk, bir anlamda Hak'tan ayrılıp batıla sapmak demektir. Şirk koşmak ne demek sizler için derledik.

Bu kelimeden türetilen şirket ve müşareket, iktisadi alanda ortak olmak demektir. Şirketler ortak sayılarına ve sermayelerine göre limitet, anonim ve kolektif şirket gibi birçok türe ayrılır.

Haberin Devamı

ŞİRK KOŞMAK NE DEMEK?

Şirk koşmak, sadece Allah'a mahsus olan subuti ve zati sıfatları başka bir varlığa atfetmek anlamına gelir. İslam tarihinde şirk günahı kısaca "Allah'tan başka ilah edinmek. " ve "ortak koşmak" şeklinde tanımlanmıştır. Oysa tevhit inancı İslamiyet'in temelini oluşturur. Tevhit, Allah'ın bir ver tek olduğuna iman etmek demektir. Buna karşın şirk koşan kişiler, Allah'tan başka varlıklara ilahlık vasfı yükleyip onlardan yardım istemektedir.

Allah'ın bir ve tek olmasına vahdet denir. Mutasavvıflara göre evrendeki tüm varlıklar da esasında tektir. Bu evren ise Allah'ın kendi cemalini seyrettiği bir aynadır. "Ondan geldik ona deneceğiz." ve "Ondan başka ilah yoktur." ayetleri vahdet inancını özetler niteliktedir.

Haberin Devamı

Allah ortak koşan kişilere müşrik de denir. Hz. Muhammed peygamberliğini ilan etmeden ve İslamiyet önce Suudi Arabistan'da sonra tüm dünyada yayılmaya başlamadan önce Mekke'deki Arapların birçoğu putperestti.

Aklı ve iradeleri olmaya putlar, hareket etme yetisinden bile yoksun olmalarına rağmen, kendilerine Tanrılık isnat edilmiştir. Nisa Suresinin 116. ayetinde, Allah'tan başka Rab edinip onlara ibadet eden kişilerin sonsuza kadar cehennemde kalacakları bildirilir.

ŞİRK ÖRNEKLERİ NELERDİR?

1- Bir işin gerçekleşmesi için Allah'a dua etmek yerine, büyücülerden ya da falcılardan yardım istemek.

2- Firavun'un ve Nemrud'un "Ben Tanrı'yım" demeleri.

3- Tarih öncesi çağlarda, insanların kabile olarak güneşe, aya ve yıldızlara tapınmaları.

4- Zerdüştlük dininde biri iyilik ve biri kötülük olmak üzere iki ayrı Tanrı'ya inanılması