Pratik Bilgiler Solvent nedir, ne işe yarar? Solvent bazlı ürünlerin özellikleri...

Solvent nedir, ne işe yarar? Solvent bazlı ürünlerin özellikleri...

Paylaş
Solvent nedir, ne işe yarar? Solvent bazlı ürünlerin özellikleri...

Solvent, sıvı ya da katı halde bulunan maddeleri seyreltmek ve ayrıştırmak için tercih edilen çözücülerdir. Günlük hayatta en fazla kullanılan solventlerin başında ise, tiner ve su geliyor. Kozmetik ürünlerden bir tanesi olan aseton da etkili bir çözücü özelliğe sahiptir. Solvent ise, yakıcı bir madde olduğundan kullanırken dikkat edilmesi gerekir. Solvent nedir, ne işe yarar sizler için derledik.

 Uzun bir süre cilde doğrudan temas etmesi ve solunması ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Haberin Devamı

 SOLVENT NEDİR?

Çözücüler pek çok farklı kimyasalın bir araya getirilmesi sonucunda meydana gelir. Laboratuvar ortamında üretilmiş olan çeşitleri de vardır. Endüstriyel alanda da kullanımı çok yaygın olan solvent bazlı çeşitli ürünleri solumak çeşitli böbrek ve akciğer hastalıklarına neden olabilir. Bu nedenle de solvent üretirken ve kullanırken, maske ve eldiven gibi çeşitli güvenlik ekipmanları takılması gerekir.

Solvent kelimesinin Türkçe karşılığı, ''çözücü''dür. Aynı zamanda bu madde, uçucu ve yanıcı bir maddedir. Baskı teknolojisinde de sıkça kullanılan solventlerin yaklaşık olarak % 80'i renksiz bir forma sahiptir. 1950'li yıllardan sonra ise, dünya genelindeki kullanım oranı hızlı bir şekilde artan çözücü, inorganik ve organik olmak üzere ikiye ayrılır. İnorganik çözücüler ise, genellikle ikiden daha fazla kimyevi maddenin bir araya gelmesi ile meydana gelir. Su ise, en sık tercih edilen organik solventlerden bir tanesidir.

Haberin Devamı

SOLVENT NE İŞE YARAR? 

Solvent maddesi, kimyasal maddeleri çözer ve seyreltir. Örneğin; tiner ise, en etkili çözücüler arasında yer alır. Yağlı boyaların içine çok az bir miktarda dökülerek boyanın daha çok incelmesini sağlar. Bu sayede de bir kutu boyadan çok daha fazla boya elde edilebilir. Aseton gibi kimyasal ürünler de ojelerin kolayca çıkarılması için kullanılır. Araştırma merkezleri ve laboratuvarda da belli başlı bileşikleri birbirinden ayırmak için solvent kullanılır. 

 

SOLVENT BAZLI ÜRÜNLERİN ÖZELLİKLERİ

Solvent bazlı ürünler, kimyasal diğer maddeleri seyreltmek ya da ayrıştırmak için sıkça kullanılır. Solvent bazlı ürünlerin diğer ürünlerden en büyük farkı ise, hem sıvı hem de gaz şeklinde kullanılabilmesidir.

 

SOLVETNLERİN KULLANIM ALANLARI

Solvent maddelerin kullanılabildiği alanlar oldukça geniştir. En fazla kullanıldığı alan ise, boya olarak belirtilebilir. Solvent maddelerin yaklaşık % 46'sı ise, boya alanında sıkça kullanılır. Bunun yanında, % 9'u ilaç alanında, % 6 yapıştırıcı, % 2 estraksyon, % 6 ev bakımı, % 6 kozmetik, % 4 polimer üretim, % 4 endüstriyel temizlik, % 2 tarım, % 1 kuru temizleme ve % 8 da diğer alanlarda tercih edilir.

Haberin Devamı