Pratik Bilgiler Tekerleme örnekleri... En zor, en komik tekerleme örnekleri...

Tekerleme örnekleri... En zor, en komik tekerleme örnekleri...

Paylaş
Tekerleme örnekleri... En zor, en komik tekerleme örnekleri...

Ölçülü ve kafiyeli, ağızda yuvarlanan, basmakalıp sözler tekerleme olarak bilinir. Bu konuda geçmişten günümüze kadar uzanmış pek çok farklı tekerleme olduğunu söylemek mümkün. Tekerleme örnekleri... En zor, en komik tekerleme örneklerini sizler için derledik.

Tekerlemeler hem eğlenceli hem de bilgi veren sözler olarak öne çıkar. Farklı tarihlerde geçmişten günümüze kadar gelen birçok değişik tekerleme olduğunu söylemek mümkün. Bu tekerlemeler günümüzde hala amacına uygun olarak farklı yerlerde kullanılır.

Haberin Devamı

TEKERLEME ÖRNEKLERİ

Hem çocuklar hem de yetişkinler için günümüzde birçok farklı yapıya sahip tekerleme bulunmaktadır. Özellikle günümüze kadar gelmiş ve popüler olan değişik tekerlemeler yer almaktadır. Öğrencilerin bilmesi gerektiği ve internette araştırdığı söz grupları olarak da öne çıkar. Genelde ise ağızda yuvarlanan, ölçülü ve kafiyeli basmakalıp sözleri olarak bilinir.

 - Şu yoğurdu nane ile sarımsaklamasak nane ile sarımsaklamasak da mı saklasak.

 - İndim kuyu dibine silindim süpürdüm silkelendim çıktım.

 - Bir berber bir berbere bre berber gel beraber berber dükkanı açalım demiş.

Bu şekilde görüldüğü gibi daha oldukça fazla sayıda tekerleme örneği ele almak mümkün. Bunlar birbiri arkasına gelen kelimeler ile telaffuzu zor olan, ağızda yuvarlanan sözcük gruplarıdır.

Haberin Devamı

EN ZOR TEKERLEME ÖRNEKLERİ

Özellikle söylemesi oldukça zor birçok farklı tekerleme örneği bulunduğunu söylemek gerekir. Bu örnekler bazıları kısa bazıları ise uzun şekilde öne çıkar.

- Kınıklı kalıbık kırpıntı kıyasettin, kırımlı kılkuyruk kıtmiri kıkır kıkır kıkırdatarak, küskütük küçümen küpeci külhani ile külüstür Kürşat'ı külünklü kültür üstüne küttedek devirdi.

- Çarşıda Koza ucuz, çarşıda darı ucuz, çarşıda boza da ucuz mu?

 - Kapıyı kıcır kattırıcılardan mısın, ocağı kıvılcımlattırıcılardan mısın? Ne kapıyı kıcırdattırıcılardan, ne de ocağı kıvılcımlattırıcılardanım.

Görüldüğü gibi yukarıda verilen en zor tekerleme örnekleri öne çıkıyor. Özellikle bunları söylemek için gerçekten belli bir çalışma yapılması gerekir. Tabii bunun gibi daha günlük yaşamda birçok farklı örnek olduğunu ifade etmek gerekir.

EN KOMİK TEKERLEME ÖRNEKLERİ

En zor tekerlemeler ile birlikte aynı zamanda en komik tekerlemeler de yine bu konuda öne çıkıyor. Amaca uygun olarak günlük yaşamda ya da eğitim hayatında öğrenciler bu tekerlemeleri kullanabilir.

 - Dal sarkar kartal kalkar, kartal kalkar dal sarkar

 - Üç tunç tas kayısı hoşafı

 - Kuzu kuzu me, bin tepeme, hadi gidelim, Ayşe teyzeme

 Bunlar da oldukça eğlenceli ve keyifli tekerlemeler olarak ön plana çıkar. Söylerken ağızda komik bir şekilde etki oluşturur.

Haberin Devamı

TEKERLEMELER NERELERDE KULLANILIR?

 Tekerlemeler aslına bakılırsa birçok farklı yerde kullanılır. Eski zamanlarda eğlence amaçlı halka söylenen sözcük gruplarıydı. Günümüzde ise öğrencilerin öğrenmesi gereken önemli kelime grupları arasında bulunur. Diğer yandan günlük yaşamda keyifli şekilde değerlendirilebilir. Tabii özellikle Türkçe üzerinden telaffuzu daha iyi hale getirmek için günümüzde eğitim amaçlı değerlendirilir.