Pratik Bilgiler Teşvik nedir? Teşvik ne demek TDK? Teşvik etmek sözlük anlamı...

Teşvik nedir? Teşvik ne demek TDK? Teşvik etmek sözlük anlamı...

Paylaş
Teşvik nedir? Teşvik ne demek TDK? Teşvik etmek sözlük anlamı...

Teşvik, Arapçadan dilimize geçmiş olan bir sözcüktür. Teşvik kelimesi şevk sözcüğünden türetilmiştir. Teşvik, bir kişiyi istediği bir şeyi gerçekleştirmesi için cesaretlendirmek anlamında kullanılır. Teşvik nedir ve teşvik etmek sözlük anlamı hakkında merak edilen tüm detaylar.

Teşvik, şevk sözcüğünden türetilmiş olan Arapça kökenli bir sözcüktür. Teşvik, ayartı, cesaretlendirme ya da destekleme anlamlarında kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Teşvik nedir?

Yüzyıl’dan bu yaana kullanılan teşvik kelimesi geniş bir anlamı ifade ettiğinden sıklıkla cümle içinde kullanılır. Bu nedenle de teşvik kelimesinin ne anlama geldiğini öğrenmek önem taşır. Teşvik, birini yapmak istediği bir şey için yüreklendirmek ya da ona o işi yapmak için cesaret vermek demektir. Teşvik kelimesine yakın anlamda olan sözcükler de kışkırtma, yüreklendirme, arka çıkma, cesaretlendirme ya da yüreklendirme olarak bilinir.

Teşvik sözcüğünün fiil hali teşvik etmek şeklinde yazılır. Genellikle olumlu eylemler için kullanılır ve kişilerin teşvik edildiği konular olumlu sonuçlar verecek eylemler olur. Birçok farklı kalıp içinde de teşvik kelimesini görmek mümkündür. Örneğin teşvik primi ya da teşvik etmek olarak teşvik kelimesinin kullanıldığı bilinir.

Haberin Devamı

Teşvik ne demek TDK?

Teşvik, Arapça kökenli bir sözcüktür ve Türkçeye de Arapça dilinden geçmiştir. Uzun yıllardır dilimizde kullanılmasından dolayı Türkçeye yerleşmiştir ve bu nedenle de sıklıkla kullanılır. Teşvik, Türk Dil Kurumundaki anlamına göre iki anlama sahiptir. TDK'ye göre teşvik kelimesinin ilk anlamı birini yapmak isteyip de yapamadığı şeyler için cesaretlendirmek demektir. İkinci anlamı ise harekete geçirmek ya da kışkırtmak demektir. Teşvik kelimesini cümle içinde ya da günlük kullanımda genellikle teşvik etmek şeklinde görürsünüz.

Teşvik etmek sözlük anlamı

Teşvik etmek, Türk Dil Kurumundaki anlamına göre özendirmek ya da isteklendirmek anlamlarına gelir. Teşvik etmenin diğer anlamı ise bir kişiyi kötü bir iş yapması için kışkırtmak ya da kandırmak demektir. Teşvik etmek olumlu ya da olumsuz durumlar için kullanılabilse de genellikle olumlu durumlar için kullanıldığı bilinmektedir. Bir kişiyi yapmak istediği fakat bir sebepten yapamadığı durumlar için cesaretlendirmek onu teşvik etmek demektir. Teşvik edilen konu genelde olumlu sonuçlar verecek konular olur.