Pratik Bilgiler Tümevarım örnekleri nelerdir? Tümevarım özellikleri ve örnek cümleler...

Tümevarım örnekleri nelerdir? Tümevarım özellikleri ve örnek cümleler...

Paylaş
Tümevarım örnekleri nelerdir? Tümevarım özellikleri ve örnek cümleler...

Özel verilerden yola çıkmak suretiyle genel bir kanıya varmak tümevarım olarak ifade edilir. Yani kısacası özelden genele doğru gitmek şeklinde anlatılır. Tümevarım örnekleri nelerdir? Tümevarım özellikleri ve örnek cümleler hakkında merak edilenler.

Felsefe ve mantığın en önemli yapı taşları içerisinde yer alan tümevarım, özel verileri ele almak suretiyle genel veriye doğru gitmek şeklinde öne çıkar. Bu konuda geçmişten günümüze kadar pek çok örnek cümle yerleşmiş durumda.

Haberin Devamı

Tümevarım Örnekleri Nelerdir?

Özelden genele, etkiden etkene, olaydan yasaya gibi durumlara geçme yolu tümevarım olarak değerlendirilir. Bu örnekler ele alındığı zaman aslında özelden yola çıkmak suretiyle genele ulaşmak şeklinde anlatmak mümkün. Bu durum tümdengelim mantığının tersi olarak ele alınmaktadır. Bu konuda birçok farklı örnek söylemek mümkündür.

Ali'nin iki gözü vardır. Ayşe'nin de iki gözü vardır. Ali ve Ayşe insandır. Bu durumda insanların iki gözü vardır. Bu şekilde görüldüğü gibi özelden başlamak suretiyle genel bir kanıya varılmış oldu. Yani verilmiş örnekler ile beraber bu şekilde özelden ulaşmak suretiyle genelden bir kanıt ortaya çıkarıldı.

Tümevarım Özellikleri ve Örnek Cümleler

Öne çıkan birçok farklı özelliği ile beraber tümavarım felsefe ve mantığın en önemli yapı taşları arasında gelir.

Haberin Devamı

- Tüm olgular ve kavramlar tek bir özelliği ile ele alınır.

- Olguların nedenselliği gibi çıkarılan yargı bu kapsamda tek yönlüdür.

- Tümevarım üzerinden elde edilmiş olan durum gerçeği yansıtsa bile, bu gerçekliğin Herhangi bir zorunluluğu bulunmaz.

Bu şekilde yukarıda öne çıkan ön özellikleriyle birlikte tümevarım büyük bir öneme sahiptir. Zira geçmişten günümüze hem felsefe hem de mantık açısından birçok olayın açığa kavuşmasına olanak tanımıştır. Tabii bu durumda değişik örnek cümleler üzerinden de durumu ele almak mümkün.

- Günler 24 saattir. Pazartesi bir gündür. O halde Pazartesi 24 saattir.

- 3 aylıktan küçük bebekler emekleyemez. Ayşe henüz 2 haftalık bir bebektir. O halde Ayşe emekleyemez.

- Ortadoğu'da Petrol vardır. Orta Doğu zengindir. O halde petrolü olan ülkeler zengindir.

- Çağdaş Balıkesirlidir. Balıkesirliler edebiyatı sever. O halde Çağdaş edebiyatı sever.

Görüldüğü gibi özelden başlamak suretiyle sonuç olarak genel üzerinden bir kanı elde edilmiş oldu. Bu şekilde daha birçok farklı örnek ile beraber tümevarım üzerinden cümleler kurulabilir.

Tümevarım ve Tümdengelim

Tümevarım ile birlikte tümdengelim arada birbirine zıt olan farkları ile birlikte öne çıkan felsefi ve mantık yürütme yoludur. Bu doğrultuda tümevarım özel bir kanı üzerinden veriler eşliğinde genel bir kanı elde edilir.

Haberin Devamı

Yani başlangıç ilkeleri kapsamında akıl yürütme yöntemi olarak öne çıkar. Tümdengelim ise bu başlangıç ilkelerinden başlayarak akıl yürütme yöntemi şeklinde ele alınır. Bu şekilde iki farklı ve zıt anlamı ile beraber tüme varım ve tümdengelim önemli bir yere sahiptir.