Pratik Bilgiler Vize nedir, nasıl alınır? Vize için gerekli evraklar nelerdir?

Vize nedir, nasıl alınır? Vize için gerekli evraklar nelerdir?

Paylaş
Vize nedir, nasıl alınır? Vize için gerekli evraklar nelerdir?

Her ülkenin başka ülkelerden ziyaretçi kabul ederken dikkat ettikleri bazı konular vardır. Bunlardan biri de vize uygulamasıdır. Vize, yurtdışına herhangi bir sebeple gidecek olan kişinin alması gereken izin belgesidir. Her ülke vize talep etmeyebilir. Gidilecek ülkenin talebine göre vize başvurusu yapılır. Vize başvuruları süreç olarak uzun sürebilir, bu yüzden seyahat planından biraz daha önce başvuru yapılmalıdır. İşte, tüm detaylar.

Vize almak için gereken birtakım evraklar ve belgeler vardır. Bunlar hazırlandıktan sonra ilgili konsolosluklar, havalimanlarında bulunan gişeler ya da e-vize yöntemleri ile başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Her ülke için gereken vize evrakları değişkendir.

Haberin Devamı

Bu evrakları tam anlamıyla öğrenip, eksiksiz şekilde tamamladıktan sonra vize başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Vize başvurunuzu tamamladıktan sonra, yine ülkeye bağlı olmak üzere belirli bir sürede başvurunun cevabını beklemeniz gerekir. Olumlu cevap geldiğinde, ilgili ülke için gereken izni almış olursunuz.

VİZE NEDİR, NASIL ALINIR?

Vize, ülkeden ülkeye değişmekle birlikte genelde birçok ülkenin uygulamasını yaptığı izin belgesidir. Vize almak için birçok belge ortak olarak istenir. Ancak ülkelere göre de değişebilir. Bazı ülkeler ek olarak başka evraklar da isteyebilir. Vize için gereken evraklardan en önemlisi ve elbette olmazsa olmazı pasaporttur.

Eğer pasaportunuz varsa diğer evrakları da tamamlayarak başvuruda bulunabilirsiniz. Günümüzde birçok kurum online olarak başvuru almaktadır. Vize başvuruları da bu şekilde artık daha kolay yapılabilmektedir. Vize almaya ya da başvuruya gitmeden önce başvurusunu yapacağınız ülkenin istediği evraklara bakmanızda fayda olacaktır.

Haberin Devamı

VİZE İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

Vize için gereken birçok evrak vardır. Bu evraklar, ülkeden ülkeye değişse de temel olarak aynı olan ve her ülkenin mutlaka istediği evraklar şunlardır:

  • Pasaport
  • Banka hesap dökümü
  • Biyometrik fotoğraf
  • Nüfus kayıt örneği, tam vukuatlı olmak şartıyla
  • Evli olanlar için evlilik cüzdanı
  • Mesleki durum belgesi / sigorta dökümü
  • İkametgah belgesi

Bu evrakların yanı sıra ülkeden ülkeye değişebilen bazı evraklar da ek olarak istenebilir. Öreğin bazı vizelerde bankalarda da belirli miktar para olmasına dikkat edilir. Vize ücreti de yatırıldıktan sonra başvuru tamamlanır. Ancak başvurunuzu tamamlamış olmanız, vizenin çıkacağı anlamına gelmez. Çeşitli sebeplerle ret gelebilir, ya da 3 ay gibi kısa süreli vizeler çıkabilir. Vize başvurunuzu yaparken eksik evrak olmamasına dikkat etmeniz ve zaman açısından da doğru karar vermeniz önemlidir. Bazen yaşanan yoğunluk ya da çeşitli sebeplere bağlı olarak vizenizin sonuçlanması daha uzun sürebilir. Bu da planlanan seyahati olumsuz etkileyebilir.