Seyahat Yalova haritası: Yalova ilçeleri nelerdir? Yalova hangi bölgede yer alır?

Yalova haritası: Yalova ilçeleri nelerdir? Yalova hangi bölgede yer alır?

Paylaş
Yalova haritası: Yalova ilçeleri nelerdir? Yalova hangi bölgede yer alır?

Yalova tertemiz plajları, şifalı termal suları ve bozulmamış doğal güzellikleri ile Marmara Bölgesi’nin hareketli şehirlerinden biri. 1995 yılında İstanbul’dan ayrılarak il statüsüne kavuşan Yalova şehri her geçen gün artan nüfusu ile de dikkat çekiyor. Yalova şehrinin ilçeleri ve nerede olduğu pek çok kişi tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. İşte, Yalova hakkında merak edilen detaylar.

Yalova Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nde yer alan turizm olanakları bakımından oldukça gelişmiş bir şehridir. Yalova şehri son yıllarda en fazla göç alan ve nüfusu artan şehirlerden biridir.

Haberin Devamı

YALOVA HARİTASI: YALOVA İLÇELERİ NELERDİR?

Yalova 1995 yılında İstanbul’dan ayrılarak il statüsüne kavuşmuştur. Şubat 2023 TUİK istatistiklerine göre Yalova’nın 6 tane ilçesi vardır. Bu ilçelerde görev yapan 14 belediye bulunmaktadır. Nu belediyelere bağlı 51 mahalle bulunurken 43 adet de köy vardır. Yalova’nın ilçeleri aşağıdaki şekildedir:

  •  Yalova merkez
  • Çınarcık
  • Çiftlikköy
  • Altınova
  • Termal
  • Armutlu

Yalova’nın nüfusu en kalabalık ilçesi merkez ilçesidir. Termal ve Çiftlikköy ilçeleri Yalova merkezine en yakın ilçeler iken Armutlu ve Altınova merkeze en uzak ilçelerdir. Çınarcık Yalova’nın en turistik ve popüler ilçesidir.

Çınarcık özellikle yaz aylarında yerli yabancı turistler tarafından çok ziyaret edilen ilçelerden biridir. Yalova’nın en ünlü plajı olan Çınarcık Plajı da Çınarcık ilçesinde yer almaktadır.

Haberin Devamı

YALOVA HANGİ BÖLGEDE YER ALIR?

Yalova bölge olarak Türkiye’nin kuzeybatısında ve Marmara Bölgesi’nin güney kesiminde bulunmaktadır. Yalova’nın batı ve kuzey tarafında Marmara Denizi yer almaktadır. Doğusunda Kocaeli ile komşudur. Şehrin güneyinde ise Gemlik Körfezi ve Bursa ili bulunmaktadır. Yalova şehrinin yüzölçümü 799 kilometrekaredir.

Yalova’da ilk yerleşimler M.Ö. 3000 yılına uzanmaktadır. Yalova Persler Hititler, Frigler, Bizanslılardan sonra Osmanlı Devleti egemenliğine girmiştir. 1995 yılında da il olmuştur. Yalova ili denizden 2 metre yükseklikte bulunmaktadır.

Yalova dar bir sahil şeridine sahiptir ancak plajlar doğal güzellikleri ile öne çıkmaktadır. Yalova ili ovalar ve akarsular bakımından zengindir. Bu ovalardan başlıcaları: Liman Ovası, Kadıköy-Samanlı Ovaları, Kocadere Ovası, Kazımiye Ovası ve Taşköprü Ovasıdır.

YALOVA İLİNİN NÜFUSU KAÇTIR?

Yalova ilinin nüfusu 2021 verilerine göre 276.055 kişidir. Şehir nüfusunun geneli şehirlerde bulunmaktadır. İlde kilometrekare başına 344 kişi düşmektedir. Bu sayı merkez ilçede 1072 kişiye çıkmaktadır. Yalova’nın en kalabalık ilçesi merkez ilçesidir.

Yalova’nın nüfusu yıllar içinde artan bir grafik çizmektedir. Yalova’da nüfus artışının en büyük nedeni yoğun göç almasıdır. Yalova’ya 1995’ten bugüne kadar toplamda 98.500 kişi göç etmiştir.

Haberin Devamı