Seyahat Zonguldak haritası: Zonguldak ilçeleri nelerdir? Zonguldak hangi bölgede yer alır?

Zonguldak haritası: Zonguldak ilçeleri nelerdir? Zonguldak hangi bölgede yer alır?

Paylaş
Zonguldak haritası: Zonguldak ilçeleri nelerdir? Zonguldak hangi bölgede yer alır?

Limanlarıyla ve madenleri ile ünlü Zonguldak Karadeniz kıyısında bulunan şehirlerimizden biridir. Tarihi camileri, Akdeniz’i aratmayan plajları, yemyeşil doğası, yayları ve limanları ile Zonguldak Karadeniz Bölgesi’nin hareketli şehirleri arasında yer alır. Zonguldak şehrinin haritadaki yeri pek çok kişi tarafından araştırılmakta ve merak edilir. Merak edilen tüm detayları Posta.com.tr okurları için derledik.

Zonguldak Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde yer alan bir ilidir. Zonguldak şehrinde ilk yerleşimler M.Ö. 2500 yılına uzanmaktadır.

Haberin Devamı

 ZONGULDAK HARİTASI: ZONGULDAK İLÇELERİ NELERDİR?

Karadeniz’in Batı Karadeniz tarafında yer alan Zonguldak şehrinin güneyinde Bolu, güneydoğusunda Karabük, güneybatısında Düzce, kuzeydoğusunda ise Bartın illeri ile komşudur. Zonguldak Türkiye’nin en önemli sanayi merkezlerinden biri olan Taşköprü Kurumu’na ev sahipliği yapmaktadır.

Zonguldak ilinin toplam 8 tane ilçesi bulunmaktadır. İlde aktif olarak hizmet veren 25 belediye, bu belediyeler bağlı olan 178 mahalle ve 379 adet köy bulunmaktadır. Zonguldak ilçeleri aşağıdaki şekildedir:

  •  Zonguldak (İl merkezi)
  • Devrek
  • Alaplı
  • Çaycuma
  • Gökçebey
  • Kilimli
  • Karadeniz Ereğli
  • Kozlu

Zonguldak ilinin merkez ilçesi il ile aynı ismi taşıyan Zonguldak ilçesidir. Şehir merkezine en yakın ilçeler Çaycuma ve Kozlu ilçeleridir. Alaplı ise şehir merkezine en uzak ilçedir.

Haberin Devamı

ZONGUKDAK HANGİ BÖLGEDE YER ALIR?

Zonguldak Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz Bölgesi’nde konumlanmaktadır. Zonguldak şehrinin yüzölçümü 3,470 km²’dir. Türkiye topraklarının binde altılık bölümünde yer alan Zonguldak şehrinin Karadeniz’e kuzeyden ve batıdan kıyısı bulunmaktadır.

Zonguldak ili oldukça engebeli bir arazi yapısındadır. Yeryüzü şekilleri dağlık alan ağırlıklıdır. Şehrin %56’si dağlardan oluşmaktadır. Göldağı, Orhan Tepe, Atyaylası Tepesi, Göldağı, Baba Dağı, Soğukoluk Tepesi ve Bacaklı Yayla bölgenin yükseltileri arasındadır. Zonguldak ilinin dağlık alanları dışında kalan bölgelerinin %13’ü ovalardan ve %31’i platolardan oluşmaktadır.

Yağışlı bir iklim kuşağında bulunan Zonguldak’ta çok sayıda akarsu bulunmaktadır. İl toprakları bölge bölge akarsu vadileri ile derin bir şekilde parçalanmıştır. Bölgenin en önemli akarsuyu 228 kilometre uzunluğundaki Filyos Çayı’dır.

 

ZONGUKDAK İLİNİN NÜFUSU KAÇTIR?

Batı Karadeniz Bölgesi’nde konumlanan Zonguldak ilinin yüzölçümü 3,470 km²’dir. İlçede kilometrekare başına 178 kişi düşmektedir. 2022 TUİK istatistiklerine göre Zonguldak ilinin nüfusu 588.510 kişidir. İl nüfusunun geneli şehirlerde yaşamaktadır. Nüfusun yaklaşık %79’u şehirlere yerleşmiş durumdadır.

İlin nüfusu yıllar içerisinde azalan bir grafik çizmektedir. Karabük ilinin 1995 yılında Zonguldak ilinden ayrılmasıyla Zonguldak sanayi olanakları bakımından geri plana düşmüştür. Bu nedenle Zonguldak nüfusunun büyük bir bölümü Karabük iline doğru kaymıştır. Zonguldak ilinde nüfusun en hareketli olduğu bölgeler Kilimli ve Kozlu ilçeleridir.

Haberin Devamı