Yemek Enfes tarif: Balık Tacı (MasterChef Mehmet Yalçınkaya tarifi)

Enfes tarif: Balık Tacı (MasterChef Mehmet Yalçınkaya tarifi)

Paylaş
Enfes tarif: Balık Tacı (MasterChef Mehmet Yalçınkaya tarifi)

Bugün size ekmeğinden sosuna, garnitüründen balık köftesine kadar her parçasını kendinizin hazırlayabileceği efsane bir balık burger tarifi vereceğiz. Şef Mehmet Yalçınkaya'nın Balık Tacı adını verdiği ekmek üstü balık lezzetini sote mantar ve karamalize soğan ile derinleştireceğiz. Ayrıca daha farklı bir lezzet elde etmek için, içine pastırma da ekleyeceğiz. Nasıl mı? Balık tacı adlı tarifin detaylarını öğrenmek için haberimize göz atın. İşte MasterChef Mehmet Yalçınkaya'dan pastırmalı balık burger Balık Tacı tarifi, malzemeleri, püf noktaları...

Ekranların sevilen yarışması MasterChef'in efsane jüri üyesi ve Posta Gazetesi Yazar Şef Mehmet Yalçınkaya, haftanın tarifini basitçe pastırmalı balık burger olarak tarif edebileceğimiz Balık Tacı tarifinden yana kullandı.

Haberin Devamı

Her aşamasını kendi başınıza hazırlayacağınız, ekmek dahil ürünleri sizin pişireceğiniz bu tarif için kolları sıvayın! Çünkü parmaklarınızı yiyeceğiniz bir lezzet geliyor! İşte Mehmet Şef usulü 4 kişilik balık tacı tarifi, malzemeleri, püf noktaları

BALIK TACI (4 Porsiyon)

Köftesi için:

  • 120 gr. çipura
  • 120 gr. somon
  • 80 gr. lagos
  • 120 gr. levrek
  • 100 gr. palamut
  • 100 gr. karides
  • Tuz, tane karabiber

Ekmeği için

  • 250 gr. un
  • 150 ml. su
  • 20 gr. ayçiçek yağı
  • 12 gr. yaş maya
  • 20 gr. toz şeker
  • Altı gr. tuz
  • Beyaz susam

Sote mantar için

  • Sekiz adet kestane mantarı
  • 10 gr. tereyağı

Karamelize soğan için

  • İki adet kırmızı soğan
  • 10 gr. tereyağı
  • 10 gr. toz şeker

Pastırma için

  • Sekiz dilim pastırma
  • 20 gr. tereyağı

Kibrit patates için

  • İki adet patates
  • 100 ml. ayçiçek yağı

Garitür ve sos için

  • Bir adet domates
  • Sekiz sap dereotu
  • 20 yaprak roka
  • 80 gr. mayonez
  • 40 gr. taneli hardal

BALIK TACI YAPILIŞI (MASTERCHEF MEHMET YALÇINKAYA TARİFİ)

Balık tacı için öncelikle ekmeği yapmamız gerekiyor.

  • Bunun için öncelikle, yaş mayayı ılık suyla açın.
  • Bir kaba ilk önce kuru malzemeleri alıp ortasına havuz oluşturun.
  • Sıvı malzemeleri ekleyip pürüzsüz kıvam alana kadar yoğurun.
  • Streç filmle kapatıp bir saat boyunca mayalanmaya bırakın.
  • Süre sonunda hamuru 90 gramlık dört bezeye ayırın ve yuvarlayıp pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisi üzerine alın.
  • Fırın tepsisinin üzerini, hamurlara yapışmayacak şekilde streç filmle kapatın.
  • Bir saat boyunca tekrar mayalanmaya bırakın.
  • Yumurta sarısını ve sütü bir kapta çırpın, mayalanan ekmeklerin üzerine fırçayla sürüp susam serpin.
  • Önceden ısıtılmış 185 derece fırında 15-20 dakika pişirin.

BALIK KÖFTELERİN VE TÜM DİĞER MALZEMELRİN HAZIRLANIŞI

  • Balık köfte için önce balıkları ince ince kıyıp kıyma haline getirin. Bir kaba alın. Tuzu ve karabiberi ekleyin.
  • Hazırlanan köfteyi ekmek boyutunda el veya bir kalıp yardımıyla şekillendirin.
  • Ayçiçek yağını tavada gezdirin. Balık köftesinin ön ve arka yüzeyini kızartın.
  • Sosu için mayonez ve tane hardalı iyice karıştırın.
  • Bu sırada mantarları soteleyin. Bunun için tavaya tereyağını alın, ince doğranmış kestane mantarlarını ekleyin. İki-üç dakika kavurun.
  • Şimdi sıra soğanları karamelize etmeye geldi. Tavaya tereyağını alın, kırmızı soğanı ve toz şekeri ekleyin. 10-12 dakika orta ateşte çevirerek pişirin.
  • Balık Tacı tarifi için pastırmayı pişirmiş olmamız gerekiyor. Bunun için tavada tereyağını eritin. Küçük küpler şeklinde doğranan pastırmayı ekleyin ve bir-iki dakika kavurun.
  • En son aşamada kibrit patatesleri hazırlayacağız. Tavada ayçiçek yağını kızdırın. Kibrit şeklinde doğranmış patatesleri kızartın ve sonra yağından arınması için peçete üzerine alın.

BALIK TACI SUNUMU


  • Ekmeği ikiye kesin. Hazırlanan sosu iç yüzeylerine sürün.
  • Alt tabanına köfteyi yerleştirin.
  • Ardından sırasıyle mantar soteyi, pastırmayı, karamelize soğanı ve garnitürleri üst üste dizin.
  • Balık tacını kibrit patatesle servis edin.

FARKLI ÖNERİ

Ekmek üstü lezzetleri seviyorsanız avokado sos, füme somon ve mozarella balığını birlikte deneyebilirsiniz.

Afiyet olsun...