Yemek Fırında kestane nasıl yapılır? Kestanenin iyisini seçme ve en iyi pişirme yöntemleri

Fırında kestane nasıl yapılır? Kestanenin iyisini seçme ve en iyi pişirme yöntemleri

Paylaş
Fırında kestane nasıl yapılır? Kestanenin iyisini seçme ve en iyi pişirme yöntemleri

Kestaneyle ilgili akla ilk gelen görüntü odun sobalarının üzerinde közlenen kestaneler. Çocukluğu anımsatan bu enfes lezzeti, şehir hayatı nedeniyle eskisi gibi odun sobalarında yapmak çok mümkün olmasa da evde en güzel kestane nasıl yapılır, beslenme uzmanına sorduk. Bir de üstüne, iyi kestane seçmenin püf noktalarını danıştık. Yazımızın devamında en favori kestane pişirme tekniklerini de göreceksiniz.

Odun sobasında olanı makbul olsa da kestane lezzetinden vazgeçemeyenlerdenseniz, sizin için en popüler ve en pratik kestane pişirme yöntemlerine yer verdik.

Haberin Devamı

Gallik ve ellagik asit gibi antioksidanlar kaynağı olmakla birlikte iyi bir lif, C vitamini, bakır ve B vitaminleri deposu olan kestane, kış aylarının vazgeçilmezlerinden biri.

Kestane düşük glisemik indeksine sahip olduğudan, uzun süre tok tutucu özelliğe sahip. Eğer kararında tüketilirse, diyet listelerine de girmeye hak kazanıyor. Ama bir şartla! 3 adet kestane yediyseniz, bu 1 dilim ekmeğe denk geldiğinden, akşam yemeği sofrasında ekmeği bir kenara bırakmanız gerekiyor.

'Kestaneden mi ekmekten mi vazgeçelim?' diye soracak olursanız, kısa süreli tokluk sağlayan beyaz undan yapılmış klasik fırın ekmeği yerine kestane yemek çok daha cazip, üstelik daha faydalı.

KESTANENİN İYİSİ NASIL SEÇİLİR?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Zehra Bora Kara, "ağzı açılmış, kenarlarından küflenmiş kestanelerden uzak durun" diyor ve kestaneyi almadan önce koklamanın kestanenin içinin çürük olup olmadığını anlamak için iyi bir yöntem olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

KESTANE SEÇİMİNDE BİLMENİZ GEREKENLER


  • Kestanenin filiz vermiş olmasına dikkat edin.
  • Kestanenin bir tarafı düz, diğer tarafı bombeli olmalı.
  • İyi bir kestanenin rengi parlak olur.
  • Kestaneyi almadan önce koklayın. nemli bir koku alıyorsanız, tezgaha geri bırakın.
  • Islanmış, rutubetlenmiş kestanelerden uzak durun.

KESTANENİN ÇÜRÜK OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Kestane severler için kestanenin içinin çürük olup olmadığını anlamanın en pratik yöntemi geliyor...

Rutubetlenmiş kağıt parçası gibi kokuyorsa, o kestanenin içi çürümüştür!

Gelelim kestanenin nasıl pişirileceğine... Biz sizin için hem fırında hem tavada hem suda hem de közde kestane nasıl yapılır, her yöntemi anlattık. Kestanenin kendisini iyi seçmişseniz tüm yöntemler çok lezzetli sonuç veriyor. Yani yöntem seçimi tamamen alışkanlığınıza bağlı...

Beslenme ve Diyet Uzmanı Zehra Bora Kara, bizler için fırında kestane tarifini verdi. Biz de ardından en popüler kestane pişirme yöntemlerini anlattık. 

FIRINDA KESTANE NASIL YAPILIR?

  • Kabuklu kestanelerin bombeli yüzlerine bıçak ile yatay birer çizik atın.
  • Çizdiğiniz kestaneleri fırın tepsisine yerleştiriniz.
  • Önceden 220-230 derece sıcaklığına getirdiğiniz fırına tepsiyi yerleştiriniz.
  • Kestaneleri 20 dakika kadar fırınladıktan sonra tüketebilirsiniz.

TAVADA KESTANE NASIL YAPILIR?


  • Kestanelerin enine uzun çizikler atın.
  • İyice yıkadıktan sonra kurulamadan tavaya dizin. Granit tavalar kestane pişirmek için iyi bir seçim olabilir.
  • Tava ısındığında altını kısın ve tavanın kapağını kapatın.
  • Kestanelerin bir yüzünü kısık ateşte 10 dakika pişirin.
  • Ardından ters çevirip 1 çay bardağının çeyreği kadar suyu tavaya döküp kapağını tekrar kapatın.
  • 5 dakika daha pişirin ve kestanelerden birini kontrol edin. Pişmişse ocaktan alabilirsiniz.
  • Hâlâ pişmemişse, pişene kadar beklemeye devam edin.
  • Piştikten sonra sıcak olarak servis edin.

SUDA KESTANE NASIL YAPILIR?


Kestaneyi suda yapacaksanız, daha iri kestaneleri seçmeniz gerekiyor. Aynı zamanda kestaneyi çok fazla haşlamak hem biçimlerinin hem de tadının bozulmasına yol açar. Bu nedenle suda haşlarken, pişme süresine yakın kestanaleri kontrol etmenizde fayda var. 

  • Kestaneleri suyun içerisine koyun ve 1-2 saat oda sıcaklığında bekletin.
  • Daha sonra tencereyi ocağa alın ve içerisine 2 adet kesme şeker ekleyin.
  • Orta ateşte yaklaşık 30 dakika haşlayın. Ateşin çok harlı olmamasına dikkat edin. Kestaneleri kaynatmamak gerekiyor...
  • Kestaneler yeterince yumuşadığında suyunu süzün ve çıkartın.
  • Oda sıcaklığında 2-3 dakika dinlendirin ve kabuklarını soyun.

KÖZDE KESTANE NASIL YAPILIR?


Eğer imkanınız varsa, özellikle soğuk günlerde bir dağ evinde veya piknikte açık havada kestane yapacaksanız, bu yöntemi mutlaka deneyin. Eğer bir terasınız veya balkonunuz varsa, burada da kestane yapabilirsiniz.

Haberin Devamı
  • Közde kestane yapmak için kestanelerin şişkin kısımlarından bıçakla çizik atın. 
  • Ardından su içerisinde 15 dakika bekletin.
  • Köz üzerine bir tel koyarak çizilen ve kurulanan kestaneleri dizin.
  • Çizik yerleri açılana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
  • Artık kestaneleri sıcak sıcak servis edebilirsiniz.

Dikkat edin, eliniz yanmasın! 

Afiyet olsun...