Yemek Gelinim Mutfakta etli, etsiz çiğ köfte nasıl yapılır? Evde çiğ köfte tarifi, yapılışı, hazırlanışı, gerekli malzemeler

Gelinim Mutfakta etli, etsiz çiğ köfte nasıl yapılır? Evde çiğ köfte tarifi, yapılışı, hazırlanışı, gerekli malzemeler

Paylaş
Gelinim Mutfakta etli, etsiz çiğ köfte nasıl yapılır? Evde çiğ köfte tarifi, yapılışı, hazırlanışı, gerekli malzemeler

Kanal D'nin sevilen yarışması Gelinim Mutfakta programında bugün Nursel Ergin gelinlere çiğ köfte yapacaklarını söylüyor. Biz de birçok kişinin tadına hayran olduğu ve etli ya da etsiz olarak tüketmek isteyen Posta.com.tr okuyucuları için çiğ köfte tarifi araştırdık. Evde yapılması kolay hem de en güzel etli ve etsiz çiğ köfte tarifi, yapılışı, hazırlanışı, gerekli malzemeler ve püf noktası...

Evde çiğ köfte yapmak isteyen birçok kişi etli veya etsiz çiğ köfte tarifi araştırıyor. Hazır alınan çiğ köfteden çok daha lezzetli ve kolayca hazırlayabileceğiniz evde kolay çiğ köfte tarifi favori lezzetiniz olacak. Peki, evde kolay etsiz, etli çiğ köfte nasıl yapılır? İşte, çiğ köfte tarifi, yapılışı, hazırlanışı, gerekli malzemeler, püf noktası...

Haberin Devamı

Çiğ köftenin aslı etli olsa da, 2008 yılında "etli çiğ köfte satışı" Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklandı. Bunun nedeni ise gelen tüketici şikayetleri oldu. Şikayetlerin ardından Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan araştırmalar neticesinde, etli çiğ köftenin insan sağlığını kötü yönde etkileyen çeşitli risk faktörleri içerdiği sonucuna vardı. Bu nedenle artık çiğ köftecilerde yalnızca etsiz çiğ köfte satılabiliyor. Ancak evde etli çiğ köfte yapabilirsiniz. Biz de sizin için hem etsiz çiğ köfte hem de etli çiğ köfte tarifi verdik. Önce, geleneksel olan etli çiğ köfte tarifini veriyoruz. Haberimizin devamında ise Gelinim Mutfakta etsiz çiğ köfte tarifimiz var. Şimdiden afiyet olsun. 

ETLİ ÇİĞ KÖFTE TARİFİ

Etli çiğ köfte malzemeler

Haberin Devamı
  • 8 çay bardağı esmer bulgur
  • 350 gram ince çekilmiş yağsız kıyma
  • 2 su bardağı (mümkünse) Urfa isotu
  • 4 yemek kaşığı salça
  • 3 adet kuru soğan
  • 1 demete yakın taze soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 1 çay bardağı pul biber
  • 2 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 5 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Küp buz

ETLİ ÇİĞ KÖFTE YAPILIŞI

  • Çiğ köfte tepsisine kıymayı, baharatları, ince kıyılmış soğanı, buz parçaları ve ezilmiş sarımsakları koyarak kıvam alana kadar yoğurun.
  • Daha sonra ortasında bir havuz açılarak bulguru ekleyin ve içe doğru yoğurmaya devam edin.
  • Yarım saat kadar yoğurma işlemine devam edin.
  • Ara ara küçük buz parçaları ilave edilir.
  • Yumuşamaya başlayınca salçayı ekleyin ve tekrar yoğurmaya devam edin.
  • İnce kıyılmış maydanozu ve yeşil soğanları ekleyin, bu aşamada sıvı yağı da ilave ederek 5 dakika daha yoğurun.
  • İstenilen kıvama ulaşmış, bulgur ve et yoğurmanın etkisiyle pişmişse, marul ve limonla süsleyebilir ve ayranla ikram edebilirsiniz.

NOT: Acı kıvamını damak zevkinize göre isot ve pul biberi azaltıp ya da çoğaltarak ayarlayabilirsiniz.

ETSİZ ÇİĞ KÖFTE TARİFİ

Etsiz çiğ köfte malzemeler

Acı sos malzemeleri:

  • 1 çay bardağı pul biber
  • 1 çay bardağı isot
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi

Köfte malzemeleri:

  • Yarım demet maydanoz
  • 5-6 dal taze soğan
  • 4 yemek kaşığı domates salçası (200 gr)
  • 2 yemek kaşığı biber salçası (100 gr)
  • 1 kuru soğan (küçükse 2 tane)
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı çiğ köftelik baharat
  • 2 tatlı kaşığı kuru nane
  • Çay kaşığının ucuyla kimyon
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 6 çay bardağı ince köftelik bulgur
  • Tuz

ETSİZ ÇİĞ KÖFTE YAPILIŞI

  • Önce isotu, pul biberi, zeytinyağını ve nar ekşisini bir kaseye alın.
  • Üzerine yarım çay bardağı kadar soğuk su ekleyip karıştırın.
  • Taze soğanın yeşil kısımlarını ve maydanozu çok ince doğrayıp hazırlayın.
  • Kuru soğan ve sarımsağı çok ince doğrayın.
  • Doğradığınız soğanı ve sarımsağı, salçaları, baharatları yoğurma kabına alın. Bir tarafına bulguru alın.
  • Önce bulgur hariç bütün malzemeleri yoğurup homojen bir karışım hazırlayın.
  • Sonra azar azar bulgurdan alıp yoğurmaya başlayın.
  • Arada buzlu su ekleyerek bulgurlar yumuşayana kadar yoğurun.
  • Bu arada su yerine domates rendesiyle de yoğurabilirsiniz, köftenin lezzetine lezzet katar.
  • Kıvama gelen köfteye kenarda bekleyen acı sosu ekleyip birkaç dakika daha yoğurun.
  • En son yeşillikleri ekleyin ve köftenin her tarafına gelmesi için karıştırın.